Jack: Van Nieuwkerk is een baklul

Jack1

Talpa’s Jack Spijkerman geinterviewd in het AD:….aan de vooravond van zijn tweede Talpa- seizoen. xe2x80x98Wat ik het afgelopen jaar heb geleerd? Dat de hypocrisie in tv-land veel groter is dan ik dacht.xe2x80x99 Jack Spijkerman weet inmiddels hoe het werkt in Hilversum. Dat er gegniffeld wordt om zijn statistieken. De koning van de kijkcijfers – ooit keken er 3 miljoen mensen, nu eenderde – lijkt van zijn troon gevallen.  ,,Ik heb het eerder gezien. Marcel van Dam die bijna juichend omrolde toen. ..

..kort na de lancering de RTL-cijfers bekend werden. Hahahaha, het is lekker mislukt bij de commercixc3xablen! Zo gaat dat dadelijk bij mij ook. Polonaise in de gang. Want aan die eerdere aantallen kan ik nooit meer tippen. Vanwege de moordende concurrentie. En ook omdat Talpa nog lang niet is waar het zijn moet. Dat gaat tijd kosten, veel tijd.xe2x80x99xe2x80x99

Spijkerman klinkt rexc3xabel. Want bij de zender van John de Mol gaat het nog altijd niet crescendo. De scores van bijvoorbeeld Entertainment Live (deze week een dieptepunt met 24.000 kijkers) en Woef hoe word ik een beroemde hond? (109.000) zorgen geenszins voor euforie in het Talpa-kamp.

Zelf ziet hij dat zo: ,,De directie vindt achteraf ook: we hadden bescheidener die markt moeten ingaan. Je groot presenteren zet kwaad bloed. Het koketteren met het wegkopen van sterren heeft een poenerige indruk gemaakt. Te veel bombarie en wapengekletter. We moeten nederiger zijn. Ervoor gaan zorgen dat Talpa een leuke zender wordt met een gezicht. Een familie- en sportstation. Maar het duurt een poos voordat je van die negatieve lading af bent.xe2x80x99xe2x80x99

Dat laatste heeft hij aan den lijve ondervonden. Het media-bombardement (xe2x80x98graaierxe2x80x99, xe2x80x98biefstuksocialistxe2x80x99, xe2x80x98kwal zonder ruggengraatxe2x80x99) waarbij vooral zijn integriteit het mikpunt bleek, bezorgde Spijkerman – trouwens zelf ook bepaald niet vies van de rol van moraalridder – nou niet het fijnste jaar in zijn loopbaan.

,,Ja, natuurlijk had ik zelf die grappen ook gemaakt wanneer het om een ander ging. Maar waarom die heftigheid? Daarin heb ik me echt vergist. Waarom kreeg ik het gevoel: ik moet dood? Jemig kremig, ik heb toch niemand vermoord? Of beroofd? Ik ben er heel lang onzeker en emotioneel door geweest, voelde me niet op mijn gemak. Dat je bij een bijeenkomst of in de supermarkt dacht: o nee hxc3xa8, wat gaan we nu weer krijgen? Heb ik opnieuw iets misdaan? Beginnen ze straks weer.

Kijk als Feyenoorder Dirk Kuyt bij een doorlopend contract overstapt naar Liverpool en voor achttien miljoen tekent, applaudisseert iedereen. Goed gedaan Dirk! Terwijl Frank en Ronald de Boer van Ajax niet naar Barcelona mochten. Zij kregen de zwartepiet, hadden het gedaan. Het is maar hoe er tegen je wordt aangekeken.

Mijn vrouw heeft me door die moeilijke tijd heen geloodst; geluisterd, gepraat en getroost. Dat heeft geholpen. En uiteindelijk heeft die periode me ook als mens gelouterd. Ik heb geleerd.

Geleerd dat mijn gezin en vrienden heel belangrijk zijn. En dat de hypocrisie en het opportunisme in de tv-wereld veel groter zijn dan ik had gedacht. Het verbaasde me hoeveel toppresentatoren in interviews afgaven op de commercixc3xablen. Maar me dan wel smsxe2x80x99jes sturen: denk je nog aan me?

Ik noem geen namen, maar iemand wilde wel naar Talpa komen, echter alleen als de betaling via mij zou verlopen. Niet via De Mol. Heel wat mensen hebben hun besprekingen met De Mol gebruikt om hun contracten bij de publieken op te vijzelen. Ik zou mezelf een behoorlijke baklul hebben gevonden als ik dat had gedaan. Matthijs van Nieuwkerk was bijvoorbeeld al rond. Op het laatste moment belde hij af: hij kon een verbeterd contract bij de NPS en VARA tekenen. Ik vind dat niet erg, maar doe niet alsof dat niet gebeurt en vervolgens anderen erop aankijken.xe2x80x99xe2x80x99

Zelf wil hij nu verhaal halen en kijkers voor zich terugwinnen door vooral leuke programmaxe2x80x99s te maken. Koppensnellers krijgt daarom een behoorlijke facelift: nieuwe cabaretiers, nieuwe typetjes, filmpjes en een panel. Ook van het kakelverse onderdeel wie-kan-wieimiteren ofwel de Gouden Balkenende en actuele scxc3xa8nes in een nagebouwd decor verwacht Spijkerman veel. ,,Ik had eerder moeten vernieuwen. Echt stom om dat na te laten. Door de overstap durfde ik het niet aan, waardoor ik eigenlijk een kopie van Kopspijkers maakte. En een kopie is altijd minder dan het origineel. Dit is verfrissend en spannend. Bovendien was ik nu wel gedwongen omdat Peter Heerschop en Viggo Waas bezig zijn met hun theaterseizoen en Mike en Thomas hun show voor de VARA maken.

Over de kijkcijfers maak ik me niet druk. Ik bedoel: je moet er laconiek mee omgaan omdat je er toch niet meer aan kunt doen dan een leuk programma maken.

De markt zit intussen tjokvol. Wanneer je twee ijsdansshows tegelijkertijd hebt, is er wel wat aan de hand. Op zondag sta ik tegenover Boer zoekt vrouw (ruim twee miljoen kijkers, red.) en xe2x80x98sterren flikkeren op het ijsxe2x80x99. Niet makkelijk, kan ik je vertellen. Maar ik ga er weer voor. Met minder kijkers kun je ook wat makkelijker dingen uitproberen denk ik dan maar.

Advertisements

7 thoughts on “Jack: Van Nieuwkerk is een baklul

 1. Hij vraagt er gewoon om. Hij stapt voor een grote zak geld over naar Talpa. En overstappen naar Talpa mag en als je daar rijk mee wordt dan moet je dat gelijk doen. Er is 1 moment waarop je dat niet kunt maken. En dat is als je Jack Spijkerman bent.

  Jaren roepen tegen de commercixc3xablen en dan gewoon je erbij aansluiten. Raar hxc3xa8 dat je geen kruimeltje geloofwaardigheid overhebt.

  En wie heeft er tot nu toe iets gezien van de artistieke vrijheid? Kopiesnellers? Cafxc3xa9 de Flop het stelde toch teleur.

  En geniepig iets zeggen over zogenaamd al afgeronde contracten met van Nieuwkerk. Klinkt mij als een slecht verliezer. Van Nieuwkerk is de nieuwe Spijkerman, scherpe gesprekken actuele fragmenten en leuke grappen. Bovendien, was van Nieuwkerk overgestapt, niemand die het intereseerde. van Nieuwkerk heeft nooit geroepen dat hij noooooooit naar naar de commercixc3xablen zou gaan. Hij heeft vaker gelonkt met een RTL (boulevard) geloof ik.

  Het tweede Talpa seizoen begint en ik denk dat het snel over is. De kracht van kopspijkers was de goede vibe. Maar de geloofwaardigheid is toch helemaal weg. socialist en commercixc3xabel. En door de reclame’s is het tempo (dat nooit hoog lag) uit de show.

  Reply
 2. Jack is over en sluiten!! Het kan nog slechter met de kijkcijfers, de gifbeker is nog lang niet leeg. Haal die azijnpisser van de buis en gooi er nieuw talent tegen aan

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s