Talpa huurt Van Der Goot

Redder_in_nood De Telegraaf meldt vandaag dat voormalig programmadirecteur van RTL – Leo van der Goot – een aantal maanden in de creatieve denktank van Talpa gaat plaatsnemen. Van der Goot onttrutte RTL4 een aantal jaren geleden en stond aan de wieg van RTL Boulevard. Talpa realiseert momenteel niet het aandeel dat ze willen behalen. Het ligt nu rond de 7% en moet naar 10%.

Advertisements

29 thoughts on “Talpa huurt Van Der Goot

 1. Het lijkt meer op een zorgvuldig voorbereidde staatsgreep van John op zijn eigen zender. Formeel wordt Leo van der Goot onderdeel van de zelfstandige Creatieve Unit, maar tussen de regels door is het wel duidelijk. John heeft een nieuwe programma directeur aangesteld.

  Reply
 2. @Joop: Ik denk dat Fons van Westerloo al woedend is. Hij heeft Leo van der Goot er zelf uitgezet bij RTL en nu duwt Leo langzaam Remko van Westerloo terug in een ceremonixc3xable functie.

  Reply
 3. Van harte Leo! Ik heb lang voor je mogen werken en je was een inspirerende man. Schandalig hoe Fons van Westerloo jou eruit heeft gewerkt bij RTL! Jij bent de enige die het succes van RTL in de laatste jaren kan claimen. Niet Fons van Westerloo of zijn compaan Bart in ‘t Hout.

  Reply
 4. Goed nieuws Leo. Na je vertrek bij RTL was het bijna verboden om je naam nog te noemen, onder het regime van Fons van Westerloo. Ik weet zeker dat de medewerkers van Talpa met net zoveel plezier voor je zullen werken als wij dat bij RTL gedaan hebben. Er wordt bij RTL vaak nog bewonderend over je gesproken. Wel heel stil natuurlijk.

  Reply
 5. Als producent kan ik niet anders zeggen dan: Go Leo! Je klus bij RTL heb je helaas niet af mogen maken en we weten allebei hoe dat kwam. Maar met deze nieuwe klus heb je alsnog de kans om te laten zien dat je veruit de beste televisieman van Nederland bent.

  Reply
 6. Hoe zat het ook alweer:

  Leo van der Goot, de RTL-directeur tv, delfde afgelopen week het onderspit in een meningsverschil met RTL-topman Fons van Westerloo. Ze werden het niet eens over de toekomstige koers van de HMG-zenders RTL4, RTL5 en Yorin.

  Maandag legde Van der Goot zijn managementtaken neer (zie eerder). Volgens eigen zeggen om zich meer op de creatie van nieuwe tv-programma’s te gaan richten, maar dat het tussen hem en Van Westerloo niet klikt, was al langer bekend.

  Beide heren houden de vuile was binnen, louter om pragmatische redenen. Fons en ik gaan als goede vrienden uit elkaar, die zonder enige twijfel weer met elkaar te maken krijgen in de snel veranderende omroepwereld, zo meldt Van der Goot in een RTL-persbericht.

  In welke context de terugtredende tv-directeur Fons van Westerloo zal weerzien is nog onduidelijk. Van der Goot is nog niet benaderd door Talpa, terwijl hij zich graag aansluit bij de nieuwe zender van John de Mol. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het als creatieveling geen enorme uitdaging zou vinden, erkende hij oktober vorig jaar in het Algemeen Dagblad. Het is voor elke tv-maker een feestje om met een schone lei, een niet gering budget en zeer waarschijnlijk belangrijke voetbalrechten aan een nieuw tv-station te kunnen bouwen, aldus Van der Goot.
  Of Talpa hem een schone lei zal bieden is twijfelachtig. Want het is uitgerekend de zoon van Van Westerloo die als programmadirecteur de scepter zwaait bij de nieuwe commercixc3xable zender.

  Van der Goot maakte furore toen hij na zijn aantreden in 1998 de kwakkelende familiezender RTL4 ingrijpend hervormde. De populariteit die de zender kende dankzij de grote publieksshows van Henny Huisman, Andrxc3xa9 van Duin en Ron Brandsteder was tanende. Met desastreuze gevolgen voor de zender: de kijkcijfers kelderden. De zender hunkerde naar een frisse wind.

  Van der Goot introduceerde daarom Reinout Oerlemans en Martijn Krabbxc3xa9 als de toekomstige generatie RTL-presentatoren. Bovendien lanceerde hij nieuwe programma’s, zoals RTL Boulevard, Rozengeur en Wodka Lime en was hij nauw betrokken bij Barend & Van Dorp.

  De programmadirecteur boekte vlot succes: RTL4 werd razendsnel weer de best bekeken zender van Nederland.

  Het was voor Van der Goot dan ook moeilijk te verteren dat Van Westerloo -voorheen baas van HMG-concurrent SBS- besloot dat Barend & Van Dorp moest wijken voor een nieuwkomer als Editie NL. Van Westerloo wilde als marktleider concurreren met het succesvolle SBS-programma Hart van Nederland. Daarom verschoof hij -onder protest van Van der Goot- de populaire talkshow een halfuurtje naar achteren en plaatste Editie NL tegenover het SBS-equivalent.

  Tv-producent Reinout Oerlemans refereerde afgelopen jaar op het Televizier Gala in bedekte termen aan de interne strijd binnen RTL Nederland. Oerlemans ging vierkant achter de tv-directeur staan: Ik hoop dat je dit werk tot in lengte van jaren mag doen, sprak hij tot Van der Goot, die in 2002 bij RTL Nederland kwam werken. Jij weet wat ik bedoel. Oerlemans lichtte zijn woorden niet nader toe, maar dat het management onderling regelmatig twistte, was helder.

  De plannen om de drie RTL-zenders (RTL4, RTL5 en Yorin), te herpositioneren vormden bij RTL Nederland de druppel die de emmer deed overlopen. Van der Goot wordt mogelijk vervangen door SBS’er Frank Eijken. Tot die tijd is Van der Goots ex-baas en tegenstrever Van Westerloo de grote programmadirecteur. (Renske Huysing/Trouw)

  Reply
 7. Ik had Talpa een beetje opgegeven, maar ik denk dat we nu een flinke frisse wind uit Laren kunnen verwachten. Ik hoop dat hij zich ook als schemabouwer gaat bemoeien met Talpa. Dat kan hij uitstekend!

  Reply
 8. Schandalig! Zo zie je hoe John de Mol met zijn mensen omgaat. Remko van Westerloo is programma directeur van Talpa en dan haalt John de Mol ineens Leo van der Goot binnen. Leuke baas heb je dan. Remko van Westerloo heeft geeneens een echte kans gekregen om Talpa op te bouwen en nu deze motie van wantrouwen, want anders kun je het niet uitleggen. Leo van der Goot voor een paar maanden in de creatieve denktank, ja ja. Ik hoor heel zachtjes gezaag aan stoelpoten in Laren.

  Reply
 9. ZACHTJES????

  Dit is een keiharde message aan het programmateam van TALPA:

  ‘Jullie hebben er niets van gebakken; laat vd Goot z’n gang nu gaan!’

  Echt, ik kan er niets anders van maken..
  Ik denk iedereen trouwens.

  Reply
 10. Ik had het zien aan komen………….
  Eindelijk weer op jacht naar de schat,
  of te wel leo is van onschatbare warde.

  Hoop wel niet dat er Bert van der Veer achtige praktijken komen,
  dat was zakken vul tv…………….

  Reply
 11. “Remko van Westerloo heeft geeneens een echte kans gekregen om Talpa op te bouwen”
  Vind je?
  Hij heeft al anderhalf jaar de kans gehad.
  Hoelang wil je hem dan een kans geven?
  Tot dat alles op zijn reet ligt?
  Nee man, tijd voor Leo !
  Remko tijd om naar huis te gaan..
  Go for it Leo !

  Reply
 12. Praat allemaal maar wat je wilt! Remko van Westerloo laat zich echt niet zomaar aan de kant schuiven als programma directeur van talpa. Hij moet wel de kans krijgen om zich te bewijzen en die heeft hij DUIDELIJK NIET GEKREGEN!

  Reply
 13. Uit het archief:

  Pappie & Zoontje Van Westerloo, oftewel het NET5-mysterie

  Mijn kortstondige flirt met SBS behoort tot het meest hilarische uit mijn carrixc3xa8re en achteraf ben ik er nog steeds verbaasd over dat ik ooit heb geloofd dat men werkelijk van plan was om van het SBS-aanhangsel NET5 “een commercixc3xable VPRO” te maken. Kennelijk ben ik nog steeds naxc3xafef en niet cynisch genoeg.

  Als beoogd programmamaker bij NET5 had ik van doen met NET5-directeur Remco van Westerloo, maar die heb ik vrijwel nooit gezien. Remco is het zoontje van Fons van Westerloo, de baas van het hele SBS-conglommeraat. Ooit is het zoontje begonnen als telefonist bij de lokale zender AT5, waar papa ook directeur is geweest, om daarna parachutegewijs in xc3xa9xc3xa9n sprong door te stoten naar het directeurschap. Dat is heel slim van Fons, want het zoontje heeft eigenlijk niets te vertellen, moet alles aan papa vragen, terwijl het geld toch in de familie blijft.

  De tweede man, achter papa Fons, is Bart in ‘t Hout. Hij draagt altijd een verse kegel van ouwe klare met zich mee en is verantwoordelijk voor de pornoprogrammering van SBS6.

  Dat geeft wel eens een raar effect, in die zin dat je ‘s ochtends over iets intellectueels zit te vergaderen met de man die de avond daarvoor nog Gangbang 2000 op het net heeft gezet, een pseudo-documentaire over een vrouw die zich op xc3xa9xc3xa9n dag door twee duizend mannen heeft laten wippen.

  Bekend is ook het verhaal van wat Bernard Hammelburg overkwam. Die moest na zijn mislukking met Morgen gebeurt het een pilot maken voor een nieuw actualiteitenprogramma. Na afloop zaten Bernard en zijn crew in spanning te wachten op wat programmaleider In ‘t Hout ervan zou vinden. Die kwam inderdaad opgetogen binnen, zij het dat hij opgetogen was over iets heel anders. “Er is zojuist geneukt in De Bus!”, riep hij handenwrijvend.

  De Bus is welbeschouwd een typisch SBS-programma. Ik weet nog goed dat ik de middag nadat Big Brother van start was gegaan een bespreking had met Fons van Westerloo. Die zag niets in Big Brother. Het programma was hem door John de Mol al aangeboden nog vxc3xb3xc3xb3rdat Veronica het in productie nam, maar natuurlijk, zo zei Fons trots, had hij die onzin geweigerd. Er wordt wel eens beweerd dat die commercixc3xablen een hele fijne neus hebben voor kijkcijfers, maar hier toch mooi niet. Big Brother werd een klinkend succes en Van Westerloo zat er volkomen naast. Snel moest Van Westerloo een inhaalslag maken met iets soortgelijks, en dat is toen De Bus geworden.

  Eigenlijk is het bij SBS6 en NET5 steeds zo gegaan. Imiteren en recyclen, dat zijn daar de steekwoorden, of het nu gaat over de zich voorslepende Margreet Dolman, de zoveelste gepureerde aflevering van Drxc3xb6ge of over De Vlaamsche Pot revisted.

  Nu we het toch over imiteren hebben: wist u dat Fons van Westerloo heel goed Joop van den Ende kan nadoen? Hij liet mij eens zien hoe Joop van den Ende komt binnenvallen als zo’n overenthousiaste handelsreiziger in stofzuigers. Alleen is die stofzuiger een aktetas waarin allerlei ideexc3xabn zitten, bij voorbeeld het idee om een programma te maken waarin met een verborgen camera overspel wordt vastgelegd. Altijd leuk om de echtgenoten met zulke beelden te confronteren. Van Westerloo vond dit idee te ver gaan, maar ik hoef u niet te vertellen waar een soortgelijk programma een paar maanden later toch werd uitgezonden.

  Bart in ‘t Hout zit er dan bij met een dik boekwerk waarin alle kijkcijfers van de afgelopen tijd zijn opgeslagen. Onlangs zaten Barend en Van Dorp in hun rondgang langs de netwerken aan tafel bij Bart in ‘t Hout, die de twee presentatoren prompt voorhield dat zij slecht scoren bij meisjes tussen de acht en twaalf jaar, of zoiets. Barend en Van Dorp, die zo gewild zijn dat zij het nu voor het uitzoeken hebben, zijn toen gillend weggelopen en nooit meer teruggekomen.

  FEM De Week, 19 december 2000 xc2xa9 Max Pam

  Reply
 14. Wel een grappige column van Max Pam hierboven. Nooit geweten dat hij voor Net5 heeft gewerkt. Maar gezien de datum die er onder staat, is het ook wel 6 jaar terug. Volgens mij keken er toen nog niet zoveel mensen naar Net5

  Reply
 15. zou een keer tijd worden dat ze die creative unit serieus gaan neerzetten! Vanaf dag 1 heeft Talpa sterren gekocht maar geen grote namen werden er voor de unit aangetrokken. Dit zou toch het hart van de zender moeten zijn?

  Reply
 16. Ik begreep eigenlijk al niet, dat Leo niet direct bij de opstart gevraagd is voor Talpa.

  Dit lijkt mij een hxc3xa9le verstandige keuze. Als iemand Talpa kan redden, is het Leo.

  Leo, zet hem op!

  Reply
 17. wat een oordelen en zo veel toptalenten aan de bekende walkant i.p.v op stuurlui- positie…

  Leo is onmiskenbaar een topper, waarom (de)van Westerloo (s) zo neerhalen? Kwaliteiten zijn divers, Remko ontwikkelt zich razendsnel, maar niet snel genoeg voor de giga uitdaging waar Talpa voor staat er is ook heel veel kwaliteit nodig om een nieuwe zender succesvol uit de grond te stampen.
  ‘t Zou prima zijn als Remko bereid is zich te laten inspireren door bijvb een Leo; iemand met meer ervaring en andere kwaliteiten.

  Mensen die voor John werken mogen blij zijn dat ze de kans hebben zich zelf in zo korte tijd te ontplooien, met toch een aantal prima leermeesters binnen handbereik.

  Al dat gezeik dat John beter zus of meteen al beter zo had kunnen doen…Pfff… Sta op begin zelf een zender, nu in deze tijd en niet 10 jaar geleden..NEE NU in de markt en het umfeld van nu.

  Beeld het je op zijn minst eens in en besef dan dat er ontelbare zaken meer bij komen kijken dan waar je over leest/hoort/ spreekt.
  Het zijn organisaties waar gewerkt wordt door, met, en voor mensen… Niets zo ingewikkeld als dat in 1 klap succesvol op de kaart te zetten.

  Vooral omdat een groot deel van de mensen, zie alle reacties door de jaren heen op tvformats bijvoorbeeld, zich verlekkerd aan de tegenslagen, missers van anderen.

  Succes kun je afdwingen door onverdroten door te gaan. In de opbouwfase moet het je ook gegund worden, anders heb je een heel harde kop nodig om al dat gezeik langs je heen te laten gaan en je doel scherp voor ogen te houden

  Reply
 18. @ Piet: Kijk dat bedoel ik nou… “wie gaf hem het geld?”
  Hoezo geef mij het geld en ik doe hetzelfde..Verdien dat geld eerst zelf, deed hij ook hoor 😉

  Reply
 19. @Piet: Communist! Verdiep je eerst eens in de materie!! Ga eerst 2 miljard verdienen, en probeer dan maar eens zo’n zender van de grond te krijgen. Je haalt nog niet eens 2% marktaandeel.

  Reply
 20. @Piet: Communist! Verdiep je eerst eens in de materie!! Ga eerst 2 miljard verdienen, en probeer dan maar eens zo’n zender van de grond te krijgen. Je haalt nog niet eens 2% marktaandeel.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s