TIEN OPGESLURPT DOOR RTL

Rtltien_1De zender Tien van John de Mol gaat op in RTL Nederland. De deal tussen beide partijen is rond bevestigen verscheidene goed ingevoerde omroepbronnen. Het contract tussen Talpa en RTL kan op ieder moment worden getekend. SBS, dat ook in de race was voor tv-zender Tien, is definitief afgevallen.

Deze zomer al verhuizen De Mols succesvolle tv-programmaxe2x80x99s als Gooische Vrouwen en Deal or No Deal, alsmede het eredivisievoetbal naar RTL. Ook brengt de mediatycoon marktleider Radio 538 in bij RTL. In ruil daarvoor verwerft hij een belang in RTL Nederland. Het zou gaan om 25 tot 30 procent.

Tien houdt op te bestaan. RTL Nederland lanceert een vierde zender. Volgens insiders gaat die vermoedelijk RTL8 heten, maar ook over RTL6 en RTL10 wordt nog nagedacht. Enkele programmaxe2x80x99s van Tien worden over de RTL-kanalen verspreid. Het eredivisievoetbal, dat voor een jaar meeverhuist naar RTL, krijgt een plek op RTL4. De Mol had een contract voor drie jaar met de eredivisieclubs, waarvan hij er twee heeft gebruikt.

Welke sterren van Tien wel en niet meeverhuizen naar RTL is nog niet bekend. De Mol heeft bedongen dat RTL jaarlijks gegarandeerd een bepaald aantal door hem geproduceerde programmaxe2x80x99s afneemt. De media-ondernemer is bezig de wereldwijd actieve tv-producent Endemol terug te kopen van het Spaanse Telefxc3xb3nica. Commercieel directeur Frank Eijken van RTL Nederland bevestigt dat hij deze week met directeuren van kabelbedrijven heeft gesproken over doorgifte van een eventuele vierde RTL-zender. ,,Maar ik wil benadrukken dat nog nergens een handtekening onder staat. We zijn nog altijd in gesprek.xe2x80x99xe2x80x99 Talpa-woordvoerder Thomas Notermans zegt dat er geen overeenkomst is. ,,En ik verwacht niet dat we binnen een paar dagen mededelingen gaan doen.xe2x80x99xe2x80x99

Het is opvallend. Waar tv-producenten en zenderbazen in Cannes, deze week het toneel van s werelds grootste televisie-beurs MIP, normaal niet kunnen ophouden met opscheppen over hun eigen succesnummers, praten ze nu maar over xc3xa9xc3xa9n ding: de toekomst van tv-zender Tien.

Op de vele borrels aan de boulevard en op de poenerige schepen in de haven van de Zuid-Franse badplaats is het gespeculeer niet van de lucht. Gaat De Mol in zee met RTL, SBS of verrast hij iedereen en probeert hij het nog een keer in zijn eentje?

Na maanden van onzekerheid is het nu echter eindelijk duidelijk: RTL (RTL 4, 5 en 7) gaat er met de buit vandoor. Het omroepconcern geeft daarmee concurrent de SBS- groep (SBS6, Net5 en Veronica) het nakijken. SBS dacht met de programmaxe2x80x99s van Tien marktleider in Nederland te worden en daarmee RTL van de troon te stoten.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat RTL de injectie van goed scorende Tien-programmaxe2x80x99s als Gooische Vrouwen, Deal or No Deal en met name het Eredivisievoetbal erg goed kan gebruiken. Het verzekert zich daarmee voor de komende jaren van het marktleiderschap. Vooral vlaggenschip RTL 4 loopt de laatste tijd averij op. De zender heeft de afgelopen maanden een paar pijnlijke flops moeten verwerken. Na de verloren ijsdansoorlog met SBS 6 scoren recent gexc3xafntroduceerde programmaxe2x80x99s als Wie Wordt de Man van Froukje, De Weg naar Fame en Voor de Rest van je Leven onder de maat.

Voor Goede Tijden Slechte Tijden, het anker in de vooravond, schakelden afgelopen vrijdag voor het eerst sinds lange tijd minder dan een miljoen kijkers in.

Het wordt hoe dan ook een hete zomer in medialand. Tien-sterren als Beau van Erven Dorens, Caroline Tensen en Jack Spijkerman maken zich zorgen over hun toekomst.

Een aantal van hen verhuist mee naar RTL. Sommigen gaan bij een andere zender aan de slag. Van weer anderen, die uit de gratie zijn geraakt, wordt het contract afgekocht. Ook bij RTL is het onrustig. Sterren als Wendy van Dijk en Robert ten Brink zien de invasie van Tiencoryfeexc3xabn met angst en beven tegemoet.

Voor Wilfred Genee zijn de druiven heel zuur. De presentator van De Wedstrijden op Tien mag van de RTL-directie niet met het voetbal mee verhuizen naar RTL 4. Zij hebben Genee nog niet vergeven dat hij in 2005 naar Talpa overstapte, terwijl hij kort daarvoor een contract met RTL. (AD)

Advertisements

4 thoughts on “TIEN OPGESLURPT DOOR RTL

 1. succesvolle tv-programmaxe2x80x99s als Gooische Vrouwen en Deal or No Deal, meer dan deze 2 kunnen ze niet noemen. (in het AD artikel 3 keer deze voorbeelden).
  Het 2e succes van gooise vrouwen was overigens een flop.
  De kijker is niet gek! Ook als deze programma’s op RTL zitten laat de kijker zich niet gebruiken. Hoewel je anders zou verwachten, gaat een deal als deze RTL kijkers kosten!!!

  Reply
 2. Balen van Wilfred, leuke vent kwa presentatie. Ik hoop niet dat ze of een NOS fossiel overnemen, of zo’n verschrikkelijke barbara barend erop zetten.

  Indien het doorgaat natuurlijk.

  Reply
 3. Waaromn heeft iedereen het steeds maar over de sterke programma’s van Tien die naar RTL zouden komen? Welke programma’s bedoelt men dan?

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s