Wim ter Laak weg bij RTL4 [upd]

Rtl4Programmaleider van RTL4, Wim ter Laak, zal de zender verlaten melden insiders. Deze week zal het persbericht naar buiten komen. RTL4 presteert al geruime tijd zeer slecht. In april en mei kwam de zender uit op een aandeel op 20-49 jaar van rond de 13% (ongeveer gelijk aan SBS6). Leo van der Goot die al met Ter Laak samenwerkte liet de zender achter met 16%. Kwade tongen beweren dat sinds Fons Van Westerloo en Bart in ‘t Hout aan de macht zijn de boel misging. Ook wordt beweert dat er door het vertrek van Ter Laak ruimte gemaakt wordt voor Remko van Westerloo die straks uitgeprogrammeerd is bij Tien. De ooit zo uit de as herrezen familiezender is meer dan terug bij af. En snakt naar het voetbal en de succesprogramma’s van Tien..

[Update] Het is waar, je las het hier het eerst.

(

Advertisements

26 thoughts on “Wim ter Laak weg bij RTL4 [upd]

 1. Als dit inderdaad zo zou zijn, dan is dat gelijk een mooi moment om de samenwerking met Tien aan te kondigen.

  Kunnen ze namelijk ook gelijk de opvolger van Wim ter Laak presenteren.

  Reply
 2. Weet niet of de problemen met RTL4 hierdoor worden opgelost. Grootste misser in de RTL4-programmering is namelijk de programma’s vanaf 22.30, xc3xa9n het feit dat er ontzettend veel programma’s herhaald worden. Wordt er 1 nieuwe klasgenoten uitgezonden, daarna weer herhalingen. Nu 4 nieuwe afleveringen van Laat ze maar Lachen, en vast daarna weer herhalingen. Dat herhalen is echt funest en zorgt voor blijvende schade.

  De programmering vanaf 22.30 kan wel gewijzigd worden, wat ook zeker zal moeten. En dat hebben mensen relatief snel door, dus kan snel voor herstel zorgen. Maar dat eeuwige herhalen is echt een ramp. Herhaal desnoods de hele zomer dan wxc3xa9l programa’s, of laat RTL7 als echte herhaalzender (dus ook van oude klasgenoten etc) in leven.

  Maar maak van RTL4 weer het pareltje wat het (in ieder geval qua marktaandeel) ooit was. Wat dus betekent (vrijwel) nooit herhalingen, 4 in t Land weg, en wellicht een paar programma’s van Talpa erbij.

  Reply
 3. Er worden te weinig nieuwe programma’s gemaakt, en heeft RTL last van concurrentie. Want de concurrentie is hard bezig. Tien bijvoorbeeld heeft gewoon hele goede series op de buis gebracht (zelfs NL-series!). Nee, dacht men bij RTL, laten we Froukje de Both een programma geven om zo haar vent te zoeken. Slaat nergens ook. Zo ook het verhaallijn van GTST. Niet meer te volgen.

  Reply
 4. Probleem met RTL4 is ook dat ze volgens mij best redelijke resultaten halen, puur qua kosten en opbrengsten bedoel ik dan. Een 100e herhaling van Baantjer die 1 miljoen kijkers trekt levert meer op dan een nieuwe serie die 1,1 miljoen kijkers trekt. Alleen de vraag is hoelang de kijker deze zooi pikt. Volgens mij niet lang meer (als dat punt al niet lang gepasseerd is).

  Reply
 5. Zo krijgt Remko van Westerloo eindelijk de kans, die hij bij Talpa niet heeft gekregen, om te laten zien wat hij kan, zoals hij dat heeft gedaan met Net5.

  Reply
 6. Heeft hij echt niet verdiend. Fons wilde Dancing on Ice keihard tegenover SBS zetten, hardere verhaallijnen in GTST en Bart wilde een andere dinsdag en woensdag avond. En te snel alweer Dancing with the stars. Je ziet het aan de cijfers. Dat Ter Laak daar nu de dupe van wordt is niet terecht van de heren ‘SBS’. De beide heren rekenen hem af of door hun gemaakte eigen beslissingen. Het wordt tijd dat de RTL top (Luxemburg/Duitsland) dit eens gaan inzien en de ondertussen te oude vrinden eens aan de kant zet. Dit gaat niet goed zo. Zeker niet met een CEO die zichzelf uitnodgigd als hoofdred. voor RTL Boulevard!

  Erland zal doorschuiven naar 4, Remko naar RTL 5 of 7.

  Reply
 7. Het lijkt mij sterk dat Remko van Westerloo weer terug zou gaan naar zijn vader. Dat zou een toch een trieste afgang zijn. Hij riep rondom de start van Talpa in een interview dat hij de oude Fons zou gaan afslachten met zijn nieuwe zender.

  Reply
 8. Ligt het nou allemaal aan Wim ter Laak? Kijk eens naar dit interview uit de zomer van 2006:

  RTL-baas: John de Mol lijkt op ayatollah Khomeini

  HILVERSUM – RTL-programmadirecteur Bart in ‘t Hout vergelijkt Talpa-eigenaar John de Mol met xe2x80x9eeen soort ayatollah Khomeinixe2x80x9d. xe2x80x9eDie bekleedde ook geen enkele officixc3xable functie, maar had ondertussen wel alles voor het zeggenxe2x80x9d, verklaart In ‘t Hout deze week in een interview met VARA TV Magazine.

  De RTL-leidinggevende komt tot zijn uitspraak, als hem door het omroepblad wordt gevraagd waarom het Talpa-programmadirecteur Remko van Westerloo niet wil lukken een succesvolle programmamix neer te zetten bij de zender van De Mol. Remko van Westerloo was zijn vroegere protegxc3xa9 bij het SBS-concern. Beide mannen hebben voor dat bedrijf gewerkt.

  In het interview wordt de vergelijking getrokken met een restaurant. De programmadirecteur (RTL4, 5 en 7) ziet zichzelf als een soort chefkok die van alle programma’s die hij tot z’n beschikking heeft, een mooie, gevarieerde maaltijd probeert samen te stellen. Volgens de RTL-baas bemoeit De Mol zich te veel met de Talpa-gerechten en -menukaart.

  RTL4 ziet hij als een restaurant waar klanten terecht kunnen voor Hollandse kost. Zijn vroegere werkgever SBS (SBS6, Net5 en Veronica) slaat hij inmiddels minder hoog aan. xe2x80x9eSBS is rats, kuch en bonen. Hier bij RTL hebben we toch iets meer verfijning in de keuken.xe2x80x9d

  In het artikel zegt In ‘t Hout dat SBS aan het wegdrijven is. xe2x80x9eVan een laagdrempelige volkszender – zeer mannelijk getint – zijn ze nu met al die programma’s die ze van ons jatten, bezig om het veel vrouwelijker te maken.xe2x80x9d RTL heeft de laatste tijd ook programma’s op een omstreden manier binnengehaald, zoals Weekend Miljonairs. xe2x80x9eJe kan goed jatten en slecht jatten. Je moet datgene jatten wat je nodig hebtxe2x80x9d, zegt In ‘t Hout daarover.

  De huidige algemeen directeur van RTL, Fons van Westerloo, bedacht samen met In ‘t Hout bij SBS6 het programma Hart van Nederland. Toen Van Westerloo naar RTL ging, kopieerde hij die formule met 4 in het Land. In ‘t Hout noemt dat een begrijpelijke keuze. xe2x80x9eMaar er gaat wel iets veranderen. Meer zeg ik er niet over.xe2x80x9d

  RTL4 moet volgens de programmadirecteur nog meer de entertainmentkant uit. xe2x80x9eHet moet weer de ouderwetse amusementszender van Nederland worden. Zoals vroeger: als er iets in amuserende zin te genieten viel, dan was dat op RTL4. Er komen twaalf nieuwe programma’s bij in het seizoen 2006-2007. Op alle fronten: amusement, drama. Daar moet zo min mogelijk infotainment bij zitten.xe2x80x9d

  Reply
 9. Ter Laak is nooit programma directeur geweest. Geen ruggengraat, een slang, arrogant. Geef het beestje een naam en uiteindelijk bepalen Bart en Fons wat er gebeurt. Inderdaad, Ter Laak moet nu het veld ruimen voor fouten die de twee heren boven maken. Zo werkt dat nou eenmaal. Zolang Van Westerloo met mooie resultaten (hoeveel winst hebben we gemaakt?) naar Luxemburg afreist zal niemand hem in de weg gaan zitten of tot de orde roepen. Wat dat betreft is hij de Ayatollah van RTL Nederland. En In ‘t Hout, tja, die man heeft nog minder ruggengraat dan Ter Laak. Dat is de grootste flapdrol van allemaal. Kijk alleen maar al naar de onzin die hij in het interview hierboven uitkraamt, over “jatten”, het afkraken van SBS. Dan spoor je toch niet?

  Reply
 10. Arrogant is Ter Laak niet. Hooguit wat onzeker. Heeft het ook niet makkelijk gehad met de medewerking van Fons en Bart. En Fons kan roepen dat hij de winst heeft gemaakt, maar hij heeft hier toch het meeste te danken aan zijn voorganger; Dick vd Graaff. Deze man trok aan de juiste touwtjes, maar lag niet goed bij groot directeur Zeihler. Makkelijk praten Fons! Dat Leo vd Goot wegging had ook zeker te maken met Fons!

  Reply
 11. TV Formats is wel erg goed gexc3xafnformeerd, het persbericht is er vanmiddag uitgegaan, zie de link hieronder:

  http://medialog.blogspot.com/2007/06/programmadirecteur-rtl4-vertrekt.html

  Wim ter Laak, sinds 2004 programmadirecteur bij RTL4, vertrekt per 1 juli 2007. Dat is, zoals dat heet xe2x80x98in goed overleg tussen beide partijenxe2x80x99 overeengekomen. Ter Laak heeft als reden aangegeven een andere visie te hebben dan de hoofddirectie over zijn toekomst bij RTL.
  Lees verder >>
  RTL Nederland betreurt zijn vertrek, maar respecteert zijn beslissing om zijn carrixc3xa8re elders voort te zetten. Totdat er een geschikte opvolger is gevonden, worden zijn taken tijdelijk waargenomen door de Algemeen Directeur Televisie, Bart in ‘t Hout.
  Wim heeft jarenlang veel voor deze organisatie betekend. In de tijd dat wij hebben samengewerkt, heb ik hem leren kennen als een gedreven en loyale collega met een enorme kennis van het vak. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan het succes van dit bedrijf, aldus In ‘t Hout.

  Ter Laak: Ik heb in de vele jaren dat ik bij dit bedrijf werk, de kans gekregen om me te ontwikkelen op heel veel gebieden binnen het radio- en televisievak. Mijn ideexc3xabn over mijn toekomst bij RTL wijken af van die van de hoofddirectie, dat is voor mij de reden om mij buiten RTL te orixc3xabnteren. Ik zie mijn jaren als programmadirecteur van RTL4 als het hoogtepunt van mijn carrixc3xa8re bij RTL en ik kijk terug op een fantastische tijd.

  Het marktaandeel van vooral RTL4 staat sterk onder druk. Sinds de vernieuwing van de publieke programmering is de zender geen marktleider meer (behalve in de zelfgekozen doelgroep) en ook SBS6 is een grotere concurrent geworden. RTL4 heeft, ondanks eerdere beloftes van Bart in xe2x80x99t Hout, nog steeds weinig vernieuwende eigen programmaxe2x80x99s en vroegere kijkcijfertrekkers (bv GTST) zakken in. (Medialog)

  Reply
 12. Een post op tvformats van 11 januari 2007:

  Ras opportunist Fons van Westerloo is weer volop bezig. Naar verluidt heeft hij het ook druk met zagen en wel aan de stoelpoten van RTL4 programmadirekteur Wim ter Laak. Volgens RTL ingewijden wil Fons deze vakman en voormalig rechterhand van Leo van der Goot het veld laten ruimen voor de transfer van zijn zoon en tevens Talpa programma direkteur Remko van Westerloo naar RTL4. De indiensttreding van Leo van der Goot bij Talpa heeft Fons dusdanig opgewonden dat Wim ter Laak moet sneuvelen voor het imagobehoud van zijn familie.Hier gaan we binnenkort vast meer over horen…

  Geplaatst door: Fons moe | 11 januari 2007 om 11:32

  Link: http://tvformats.web-log.nl/tvformats/2007/01/schaatstop_misl.html

  Reply
 13. John de Mol laat de concurrentie likkebaardend toekijken hoe zijn tv-zender Tien in mei er mede dankzij De Wedstrijden, Miljoenenjacht en Voetbalvrouwen 1,6 procent in marktaandeel op vooruit is gegaan in vergelijking met mei 2006.

  Reply
 14. Fijn hoor, dat je eindelijk toch een keer gelijk hebt gekregen, na je canards van de laatste tijd. 😉

  Reply
 15. Ik denk dat John de Mol binnenkort het Tien Testbeeld gaat uitzenden. Als dit scoort krijgen we de gehele dag het testbeeld met reclame onderbrekingen ertussen. 😉

  Gaaf!

  Reply
 16. Ik ben benieuwd wie de gelukkige nieuwe werkgever wordt van wim.

  Ik moet toegeven, als oud-rtl’er heeft het mij nooit helemaal lekker gezeten dat Fons de dienst uit ging maken op de Sumatralaan. Het is kinderachtig, ik weet het, onprofessioneel misschien, maar ik kan het gewoon niet ontkennen. Daar komt bij dat de man wat ijdel is, en over het algemeen nogal vol van zichzelf. In het begin moest ik daar om lachen. Maar ik miste op gevoel wat integriteit en berekenbaarheid wat toch fijne eigenschappen zijn van een CEO.

  Reply
 17. Fons heeft nog nooit iemand ontslagen anders dan wanneer hij zijn vrienden of familie naar voren kon schuiven. gaat nu dus ook weer gebeuren!

  Reply
 18. EN DAT MIEZEMUISJE VAN EEN REMKO VAN WESTERLOO GAAT NAAR RTL???

  ALS JE TOCH xc3x89NIGE VORM VAN ZELFRESPECT HEBT, DAN WEIGER JE TOCH OM Wxc3x89xc3x89R BIJ PAPPIE AAN TE SCHUIVEN??

  NEPOTISME!!!!

  Reply
 19. Remko van Westerloo zou bij RTL eindelijk weer eens kunnen laten zien hoe goed hij is. Bij Talpa kon hij dat niet omdat John de Mol zich overal mee bemoeide. Daarnaast moest hij ook nog eens samenwerken met zijn zwager Ronald ”Ik ben volstrekt onzichtbaar, maar wel lekker mijn zakken aan het vullen” Goes, die meer verstand heeft van labradors dan van televisie maken.

  Reply
 20. Bij Talpa heeft niemand verstand van televisie. Ik mag aannemen dat dat nu wel duidelijk is.
  Voetbal kopen (scoort altijd!) en succesvolle programma’s jatten van o.a. SBS.

  En die Remko…die heeft werkelijk nog nooit iets gepresteerd! De Mol heeft hem alleen maar binnengehaald in de hoop weinig weerstand te ondervinden van RTL. Want daar werkt zijn papa.

  Reply
 21. Uit onderzoek is gebleken dat de helft (51 procent) van de digitale tv-kijkers ook nog wel via de ‘ouderwetse’ (analoge) wijze naar de tv kijkt. Dat blijkt uit een TNS/NIPO-onderzoek naar zendervoorkeuren. Het onderzoek werd verricht in opdracht van de Stichting Landelijk Steunpunt Programmaraden.

  Reply
 22. zo blij dat het waar was? het zou dus inhouden dat je een roddel hoort, het gelijk plaatst en als een kind zo blij bent dat het nieuws bevestigd wordt, bij compuserve nog wel of all places.

  Morgen is er niet over einde maand ook niet. dat is nieuws!

  Update; het is waar, zat zojuist aan tafel met Fons.

  Reply
 23. Wedden! Erland Galjaard is straks de programmadirecteur van RTL4 en neemt de functie van Wim ter Laak over.

  Slimme zet van de directie.

  Muisje Remko van Westerloo krijgt RTL 5 van pappie.

  Iedereen weer blij. Erland oppassen!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s