65 miljoen verlies voor De Mol

Burning_money_1Een interessant verhaal in het NRC over De Mol en de rekensommetjes:

Exc3xa9n mislukte tv-zender voor een kwart van een succesvol tv-station met drie zenders. Dat klinkt aantrekkelijk, maar is de ruil die John de Mol deze week met RTL sloot ook financieel gunstig?

Weegt het belang van 26,3 procent in RTL Nederland op tegen de grote investeringen die hij heeft…

gedaan met Talpa Media? De schattingen over het verlies van Tien lopen uiteen. xe2x80x9eEnkele tientallen miljoenenxe2x80x9d, zei De Mol daar zelf over. Insiders en analisten taxeren het verlies van Tien gemiddeld op 180 miljoen euro.

Daarnaast heeft De Mol twee jaar geleden flink moeten betalen voor het zeer winstgevende Radio 538: circa 200 miljoen euro. Alles bij elkaar heeft De Mol dus 380 miljoen gexc3xafnvesteerd.

Wat staat daar tegenover? Een betrokkene bij de onderhandelingen schat de waarde van de nieuwe combinatie RTL Nederland, Radio 538 en de restjes van Tien, op 1,2 miljard euro. Dat zou De Mols belang 315 miljoen waard maken. Zo berekend legt hij per saldo 65 miljoen op de aandelenruil toe.

Veel geld? Voor De Mol nauwelijks. Het komt bijna overeen met het voordeel dat hij nog kan toveren uit de fiscaal compensabele verliezen: een kwart van die 180 miljoen kan hij compenseren met toekomstige winsten. Los daarvan: de 65 miljoen euro is de helft van de boekwinst die hij twee jaar geleden behaalde op de verkoop van zijn aandelen in kabelbedrijf Versatel.

Advertisements

9 thoughts on “65 miljoen verlies voor De Mol

 1. Casinogedrag? Na elk verlies opnieuw inzetten met double stakes: zo bezien zijn deze miljoenen gewoon investeringen in toekomstige opbrengsten uit (nieuwe) TV-formats. Moet jou toch aanspreken 😉

  Reply
 2. De gok was gewoon te groot om nog een jaar of twee door te gaan. Dan kan je beter op deze manier een deal maken, dat is altijd voordeliger.

  Reply
 3. Wat een bullshit berekening. De Mol heeft 538 ondergebracht bij RTL en heeft daar 26% voor terug gekregen.

  Om Tien onder te brengen bij RTL BETAALT De Mol zo’n 50 miljoen aan RTL. Zo beperkt de Mol zijn verlies.Doorgaan met Tien had hem anders nog een 80 miljoen verlies opgeleverd.

  Per saldo heeft het grapje de Mol dus 230 miljoen gekost. Namelijk 180 verlies tot op heden plus 50 extra verlies te betalen aan RTL.

  Hij is nu wel van zijn verliesgevende zender af. Andre had hij nog een keer 80 miljoen verlies kunnen incasseren.

  Reply
 4. Volgens juristen is er bij de verkoop van de assets van Tien aan RTL sprake van een overgang van onderneming. John de Mol heeft meerdere keren zelf aangegeven dat de programmaxe2x80x99s van tien de belangrijkste assets zijn. Dit betekent concreet dat het personeel de assets volgt.

  RTL heeft er nu dus van rechtswege gewoon 125 personeelsleden erbij!!

  De directies van RTL en Talpa weten dit dondersgoed maar zwijgen hierover.

  Werknemers van Tien: Win juridisch advies in en laat niet over jullie heen lopen!!

  Reply
 5. @Brillie: Ja iedereen en zeker die deskundigen kennen John de Mol persoonlijk, ze drinken vaak op zondag met hem een bakkie koffie.

  Reply
 6. Over formats gesproken. Ze bezig zijn met formats waaraan ik jij en iedereen mee kunnen doen. Die zijn, door ze te combineren met radio en magazines, zo uitgekiend dat ‘t een eer is als je eraan mee mag betalen. Laat John maar schuiven. Als je visie hebt komen de projecten vanzelf.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s