Meer deuken voor Gouden Kooi

BobfoskoportraitEn alhoewel RTL een meer gekuisde versie van de Gouden Kooi uitzendt momenteel, blijft het tv format onder vuur liggen. Zo laat de kakelverse SBS baas Eric van Stade in Adformatie weten dat hij De gouden Kooi een krampachtige opvolger van Big Brother vindt. Het programma is ook onbetaalbaar en niet terug te verdienen. Ook zegt van Stade het geen nieuw genre te vinden. Van Stade meldt dat lachen de nieuwe mode wordt in de tv wereld.

Voortbordurend op het interview met John de Mol waarin hij zegt dat het pestformat een echte weerspiegeling van de werkelijkheid is, geeft Bob Fosko afgelopen week een messcherpe reactie hierop, John de Mol deugt niet (klik op lees meer):

Bob Fosko:

Het is jammer dat nooit aan John de Mol is gevraagd waarom hij een programma als De Gouden Kooi maakt. Doet hij dat vanuit een educatief oogpunt? Wil hij de mensen bewuster maken? Wil hij de kijker entertainen? Is het misschien de avantgarde van de televisie van de toekomst? Ik vrees dat ik het antwoord weet. Zijn grootste drijfveer is: geld. Vier letters.

‘Wat schooiers uit het slijk verheft tot heren. Wat zonder krijgsrumoer Gibraltars nemen kan ‘dichtte Starring al in de vorige eeuw. We leven in een tijd dat we daar schijnbaar niet kinderachtig over mogen doen. Dat mag, voor geld worden de grenzen van het betamelijke opgerekt. Maar als je geld wil verdienen door een groot deel van de kijkers dag in dag uit, een wereld voor te schotelen waarin mensen om geld elkaar treiteren, sarren en vernederen, dan deug je niet. De televisie is voor heel veel mensen hun blik op de wereld. Hun werkelijkheid. Als de Mol in een interview ook nog weet te zeggen dat de wereld tien keer erger is dan w ekrijgen te zien, dan weet ik niet over welke wereld hij het heeft. Het is niet mijn wereld. Zijn Gouden Kooi is een platte wereld zonder reeel perspectief. Nutteloos, zinloos en leeg. Als je dat als ‘ onze wereld’ presenteert aan jonge mensen, zouden ze kunnenn denken dat die leegheid bij het leven hoort. Dat het normaal is om dagen in ledigheid door te brengen, zonder enig doel door een huis te sjokken, te eten op de bank, te zuipen van verveling, en verder alleen maar het leven van mensen in je omgeving vergiftigen met chagrijn. Niet productief of niet hulpvaardig. Asociaal. Ik vind De Gouden Kooi het onsmakelijkste dieptepunt van de Nederlandse televisie. En voel me gegeneerd dat het publiek noch het publieke debat lukt daar een einde aan te maken. Televisie heeft een grote invloed op het leven van mensen. Alleen daarom zou het verstandig zijn om doelen en eisen te formuleren. Een morele code? De televisie heeft de toekomst van onze kinderen in handen. Volgens mij moet hier op grotere schaal eens luidruchtig debat over worden gevoerd.

Advertisements

11 thoughts on “Meer deuken voor Gouden Kooi

 1. Wat een verschrikkelijke zeikerd! De Gouden Kooi is een briljant format, dat een trouwe schare kijkers heeft, en wat op RTL5 ongetwijfeld nog zal groeien.

  Weet je wat die man is! Een betuttelende moraal ridder! ga voor de EO werken man!

  Reply
 2. Was het niet moraalridder Bob Fosko die onze nederlandse cultuur in 1995 heeft verheven met het epische lied “Poep in je Hoofd”. De tekst “Zal ik jouw is effe lekker in je bek scheiten of heb je al poep, poep in je hoofd.” staat, net als een kotsende Jaap, voor eeuwig in mijn hoofd gegrift.

  Reply
 3. Natasia bedreigd door Endemol ??
  Das dan vreemd, want DGK wordt niet door Endemol maar door Talpa media geproduceerd.

  Verder moet Bob Fosko lekker bij de SP in de politiek gaan zitten.
  Fijn een stukje de moraalridder gaan uithangen.

  En inderdaad, Bob Fosko was met “de raggende manne” toch wel een van de dieptepunten in de Nederlandse muziek historie.
  Om aan de bovenstaande reactie nog wat nummers toe te voegen: “3x daags een nekschot” “bloedbek” en “lullen bij de bus”, wat toch nummers zijn die je ook niet hoeft te draaien voor kinderen onder de 16.
  Is hem wel eens gevraagd wat de bedoeling van deze nummers was ?
  Maar gelukkig is het met zijn muziek hetzelfde als bij TV, als je het niet wil horen/zien, dan zet je gewoon wat anders op.
  Dat zouden meer mensen moeten doen ipv te zeuren over wat wel en wat niet kan op TV…

  Reply
 4. @ #!michael!#
  jij bent typisch het gevolg van want Bob Fosko aanhaalt. Als jij dit een briljant format vindt, ben jij dus al zo verziekt in je hoofd dat je het zelf niet eens doorhebt. Het is al te laat….
  Dit soort programma’s moeten op 1 of andere manier voorkomen worden. je kunt het niet verbieden maar je kunt wel als overheid zorgen dat op bepaalde posities binnen tv bedrijven mensen zitten die verantwoorelijkheidsgevoel hebben.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s