China maakt satxc3xa9 van Idols

Mongolian_idolDe Chinese overheid gaat hard optreden tegen talentenjachten op televisie, zoals de Chinese versies van Idols en X Factor. De Chinese mediaraad staat niet langer toe dat dergelijke programma’s op de buis komen tussen 19.30 en 22.30 uur, aldus het persbureau Xinhua. Publiek mag bovendien alleen nog in de studio een winnaar kiezen. Stemmen per sms, telefoon of internet voor dit soort..

programma’s is per 1 oktober verboden. Sinds het enorme succes van het programma Supergirl (2006), initiatief van een omroep in de provincie Hunan, is China overspoeld met soortgelijke talentenjachten. Supergirl trok honderden miljoenen kijkers. De mediaraad, die al eerder onder meer eisen stelde aan de minimumleeftijd van deelnemers, vindt het allemaal getuigen van slechte smaak en gruwt van de sexy outfits van veel kandidaten. Critici zeggen dat Peking vooral liever niet ziet dat Chinezen op een democratische wijze hun volksheld kunnen kiezen in een land waar stembussen niet bestaan (Telegraaf).

Advertisements

3 thoughts on “China maakt satxc3xa9 van Idols

  1. Het komt wel vaker voor dat SARFT (het Chinese ministerie waar TV onder valt) maatregelen afkondigt, maar meestal houden TV stations zich er niet aan. Zeker als je 2-3 maanden wacht is iedereen het weer vergeten. Ik denk dat de timing vooral te maken heeft met het 5-jaarljkse Volkscongres dat volgende maand plaats heeft. Men wil voor die tijd gewoon nog even laten zien dat ze maatregelen nemen tegen verloedering op TV.

    En mochten de maatregelen toch geimplementeerd worden, dan zullen de talentenjachten waarschijnlijk naar het internet verhuizen. Chinese jongeren zijn sowieso meer online dan dat ze TV kijken. En over het internet heeft SARFT geen volledige zeggenschap in China. Die delen ze namelijk met een aantal andere ministeries, en die zitten nooit op een lijn.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s