Studio Sport beter dan Talpa en RTL

Vandammen_2 Kijkcijferexpert Renxc3xa9 van Dammen van de NPO hoeft zijn pet niet op te eten. Hij had gewed dat Studio Sport het met de Eredivisie beter zou doen dan RTL en Talpa. En dat is zo. Dus gekke Henkie heeft echt zitten janken om niks. Hieronder het diepgravende interview met een van de knapste mannen de knapste man van Nederland:

Is de NOS succesvoller dan Talpa ?

Uit de cijfers over de periode eind augustus tot begin november in de jaren 2005 tot en met 2008 komt een duidelijk beeld naar voren. Op zondag trok het Eredivisievoetbal bij Talpa en later bij RTL 4 zo’n 2,2 miljoen kijkers. Nu de wedstrijden terug zijn bij de NOS is dat gestegen naar gemidddeld 2,4 miljoen. De opwaartse lijn wordt scherper zichtbaar bij een vergelijking van de best bekeken wedstrijd in de verschillende perioden. In de Talpa/RTL4 periode trok die op zondag 2,5 miljoen kijkers, maar bij de NOS dit najaar al 2,8 miljoen, met tijdens de uitzending een piek van 3 miljoen. Op de zaterdag is dat nog duidelijker, daar ging de best bekeken wedstrijd van 1,25 miljoen kijkers naar 1,7 miljoen. De ontwikkeling van het kijktijdaandeel is eveneens ondubbelzinnig, want dat ging op zondag van circa 36 procent bij Talpa/RTL4 naar 45 procent nu bij de NOS, en op zaterdag van 18 naar 26 procent.

De kijkcijfers van zaterdag zijn opvallend hoog …

Ja, ook op zaterdag….

kijken steeds meer mensen weer naar de Eredivisiewedstrijden. De NOS trok vxc3xb3xc3xb3r het verlies van de rechten zo’n 1,6 miljoen kijkers op zaterdag. Bij Talpa/RTL4 zakte dat naar 1 miljoen, maar nu de wedstrijden terug zijn bij de NOS kijken er gemiddeld ruim 1,4 miljoen mensen. De uitzendingen zijn zaterdags op Nederland 3 geprogrammeerd. Dat blijkt een passende keus, want onder de zorgeloze spanningzoekers, bij uitstek een doelgroep van Nederland 3, is het aantal kijkers gestegen van 18 naar 31 procent. Ook de andere onderzochte groepen laten een opgaande lijn zien.

De zaterdag snoept wel kijkers af van de zondag …

Inderdaad, tegenwoordig wordt er meer dan vroeger gespeeld op vrijdag en zaterdag. Dat zijn bovendien vaak de aantrekkelijkste wedstrijden. In het eerste weekend van november bijvoorbeeld speelden de zes hoogst geklasseerde clubs allemaal op zaterdag. Dan wordt de zondag haast een soort restprogramma, waarin niet iedereen meer gexc3xafnteresseerd is. Verder denk ik dat een deel van het publiek in de jaren dat het voetbal bij commercixc3xable zenders zat van de oude gewoonte om te kijken op zondag vervreemd is geraakt. Het duurt mogelijk langere tijd voordat die kijkers terugkeren. Maar structureel gaan we boven de 3 miljoen kijkers komen (AVjobnieuws).

Advertisements

4 thoughts on “Studio Sport beter dan Talpa en RTL

 1. Tsja, het blijft een beetje appels met peren vergelijken en dat weet dat mannetje zelf ook wel.

  Het scheelt nogal of een programma 50 minuten duurt of 1,5 uur. Het maakt mij niet uit verder, ik keek bij Talpa/RTL niet en ik kijk nu niet, maar het lijkt mij vrij logisch dat een programma met dezelfde inhoud meer kijkers heeft in 1 uur dan hetzelfde, uitgerekte programma in 1,5 uur.

  Reply
 2. “Dat het voetbal bij commercixc3xable zenders zat van de oude gewoonte om te kijken op zondag vervreemd is geraakt” Jaja maar waar zijn die miljoen kijkerts nou?

  Reply
 3. O ja….

  “De ontwikkeling van het kijktijdaandeel is eveneens ondubbelzinnig, want dat ging op zondag van circa 36 procent bij Talpa/RTL4 naar 45 procent nu bij de NOS, en op zaterdag van 18 naar 26 procent”

  Mdl afgelopen zaterdag 16.5%!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s