Week van overleden kijkcijferkanonnen

TvkantineEn we hebben weer twee kijkcijferkanonnen minder. De Engelse Big Brother ster Jade Goody legde het loodje na een kort maar intensief leven. Verder deed Swimmer zijn naam geen eer aan. Deze ijsbeer in opleiding had het met kurkjes misschien wel gered. Levende kijkcijferkanonnen waren er ook afgelopen week. Bijvoorbeeld Carlo en Irene die met hun TV Kantine op RTL4 erin knalden met 1,8 miljoen kijkers. Ook X Factor met verbijsterend veel zangtalent – waar Gordon weer de ultieme relnicht uithing – klom weer omhoog naar 1,7 miljoen. De assistente van dokter van de Ploehoeoeg zakte verder in naar 1,3 miljoen op zaterdag. Bij SBS6 had Holland Talent maar geen kijkers. Minder dan 800.000 en 14% marktaandeel 20-49 jaar is prime time onwaardig op zaterdag. Nog geen ticket to the tropics voor presentator Gerard Joling. Die tekende namelijk juist voor drie jaar bij. De ex-Lama’s moeten het zonder goed format maar met Budget TV op Nederland 3 bij de AVRO doen met zo’n beetje de helft van de kijkersaantallen die ze gewend zijn (600.000). Zondag was de dag dat Studio Sport weer heerste (2,8 mln) en Bananasplit zijn bodem te lijkt hebben bereikt met 2,3 miljoen bankzitters. En dan de uitslag in de *rikstsjing* kassadoelgroep 20-49 voor deze week. RTL blijft stevig doorkoersen op een 32,7%. De publieken – zwanger van een potentiele miskraam eindigde op 28,2%. SBS wederom de rode lantaarn met 25,7%.

Advertisements

One thought on “Week van overleden kijkcijferkanonnen

 1. Je ziet ook dat SBS als zendergroep de afgelopen jaren teveel heeft gesteund op de groei van SBS6. Het marktaandeel van zusterzender NET5 kwakkelt al een jaar of drie. Het succes van NET5 in de periode 2001 t/m 2005, compenseerde tegenvallers bij SBS6 . Daarna is de zender tot stilstand gekomen en zelfs kleiner geworden.

  De groei van SBS6 en Veronica zorgde voor robuuste kijkcijfers voor de groep als geheel. Nu SBS6 ook fors achterblijft kan de groei van Veronica deze tegenvallende scores niet alleen compenseren. Veronica stond zelfs de successerie Navy NCIS af, om de serie avond van SBS6 maar draaiend te houden.

  Daarbij komt dat de internationale SBS groep ook nog eens te maken heeft met de grote financixc3xable problemen van het Duitse moederbedrijf Prosiebensat1. De door private equity eigenaren Permira & KKR afgedwongen fusie van ProSiebenSat1 Media met het internationale SBS concern heeft geleid tot een vleugellamme onderneming die een schuldenlast van miljarden Euro’s met zich meetorst.

  ProSiebenSat1 was al grotendeels eigendom van Permira & KKR en heeft onder dwang van deze private equity fondsen veel teveel moeten betalen en lenen voor de overname van het internationale SBS concern.

  Een erfenis uit de tijd dat dit soort onverantwoorde vormen van bedrijfsfinanciering klakkeloos werden aangegaan. Bedrijven opkopen, samenvoegen en vervolgens volpompen met schulden, om zo weer geld vrij te maken voor de volgende bedrijfsacquisitie, waarbij het trucje weer van voren af aan werd toegepast. Beurskoersen konden immers alleen omhoog, geld op de kapitaalmarkt bleef eeuwig goedkoop en zou als water uit de kraan blijven stromen.

  In de race om de omzet en dus de beurswaarde van het concern omhoog te stuwen, ging men in Duitsland ook nog eens commercixc3xable zendtijd verkopen door middel van onrechtmatige prijsafspraken. Dit resulteerde in een recordboete van honderden miljoenen en een door het Duitse Kartellamt afgedwongen aangepast verkoopmodel, met dalende inkomsten als gevolg.

  De kredietcrisis barstte los, de geldstroom op de kapitaalmarkt droogde op, de rente vloog omhoog en wereldwijd bezuinigen adverteerders al een aantal maanden drastisch op hun media bestedingen. Permira & KKR proberen met man en macht het schip drijvend te houden, maar zien de waarde van al hun deelnemingen dramatisch kelderen. Kleinere aandeelhouders geloofden de mooie verhalen over het pan-Europese potentieel van Prosiebensat1 ook niet meer. De beurskoers kelderde van 30 Euro naar 0,95 Eurocent, waarmee het bedrijf de grootste daler was op de Duitse beurs in 2008. Prosiebensat1 is inmiddels nog maar een fractie waard van de totale schuldenlast die het bedrijf met zich meedraagt.

  Inmiddels staat het water aan de lippen van Permira & KKR en wordt naarstig gezocht naar manieren om de schuldenlasten te verminderen, maar de banken blijven vasthouden aan de eerder gemaakte afspraken:

  http://www.ft.com/cms/s/0/c7b87f28-13ee-11de-9e32-0000779fd2ac.html

  http://www.reuters.com/article/reutersEdge/idUSTRE52I5KW20090319

  Het hoofdkantoor van Sat1 in Berlijn gaat dicht en moet gedwongen verhuizen naar de thuisbasis van Prosieben in Mxc3xbcnchen om de operationele kosten te verminderen Deze financixc3xable malaise kan niet anders dan gevolgen hebben voor de budgetten van alle Prosiebensat1 zenders en dus ook voor SBS Nederland. Iets wat nu wel heel slecht uitkomt gezien de recente resultaten van SBS6.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s