SBS zakt door ijs

Ijzeren_tinusHet is tijd om hier weer even de balans op te maken over  de eerste twee maanden van het jaar. Het lijkt of SBS de laatste tijd alleen maar buitenbochten schaatst. A lxc3¡ Jan Bols in zijn beste jaren. In januari een marktaandeel van slechts 25,8% in de keiharde knakendoelgroep 20-49 jaar. Dat kwam onder meer door de Publieke Omroep die met EK’s en NK’s schaatsen op een fraaie 28,8% eindigde. RTL was stabiel op 30,4%. En toen brak de Olympische februari maand aan. Daar knalde de publieken door schaatsen en foute wissels naar een mooi gouden aandeel van 33,5%. RTL had er simpelweg geen last van. Heel knap op 30,2%. Maar SBS was wederom de klos. Een aandeel van slechts 22,3%. Ervan uitgaande dat dit ook wel het aandeel tijdens het WK zal zijn (of lager..), betekent dit dat SBS in de resterende maanden minimaal 28,6% als marktaandeel moet halen met haar drie zenders om hetzelfde aandeel als in 2009 te realiseren.. Dat is een opgave die te vergelijken is met die van de SP om het aantal verloren zetels terug te halen. Een enorme klus dus voor taaie Tinus Nijkamp, de kersverse programmadirecteur van de drie SBS zenders. Tina volgt Eric van Stade op. En de vraag van de week is: wordt zij de Agnes Kant van televisieland?

Advertisements

14 thoughts on “SBS zakt door ijs

 1. SBS is slecht van start gegaan in maart en rijdt een scheve schaats met de lage kijkcijfers van Uri Geller en Michael Jackson. Ze zijn zelfs zo laag dat een miljoen kijkers verre van haalbaar lijkt. En dit alles terwijl de Olympische Spelen inmiddels achter de rug zijn. Alleen op zondagavond laat SBS zien hoger dan RTL te kunnen scoren.

  Reply
 2. Geweldig voor Tina!!! Met haar daadkracht en power is ze de juiste vrouw op de juiste plaats. Toen ze bij Shownieuws begon werd ze al Turbo Tina genoemd vanwege haar eindeloze enthousiasme en energie. Hopelijk gaat ze eens flink de bezem halen door Net5, die zender kan wel een boost gebruiken.

  Reply
 3. Volgens mij is er veel te winnen bij Net5 en Veronica!
  Zo’n CQC is toch ook zonde van het geld en triest voor de kijker.
  Ik zeg TURBO TINA gas erop!

  Reply
 4. Volgens mij is er veel te winnen bij Net5 en Veronica!
  Zo’n CQC is toch ook zonde van het geld en triest voor de kijker.
  Ik zeg TURBO TINA gas erop!

  Reply
 5. Nou Tina Nijkamp houdt wel van tempo. Vooravond Net5 per direct van de buis. De stekker uit CQC. Karin de Groot vertrekt bij Net5 vanwege een verschil van inzicht. Go Tina!!!

  Reply
 6. Sixx is onderdeel van de ProSiebenSat1 groep waar ook SBS Nederland onder valt, dus ze wisselen gewoon programma’s uit zoals zendergroepen dat vaker doen. Maar gezien de huidige malaise bij SBS Nederland is ieder positief bericht het uitsturen waard.

  Het vertrek van Karin de Groot is tragisch voor haarzelf, maar ook een knoop die al veel eerder doorgehakt had moeten worden. Ze heeft het voor elkaar gekregen om een zeer succesvolle zender met een haarscherp profiel, alle kanten uit te gooien. Ze maakte vreemde programmakeuzes, was volgens de wandelgangen meerdere malen langdurig afwezig en vervulde haar functie ook nog eens parttime. Als je een zender succesvol wilt uitbouwen moet je daar voor de volle 100% voor gaan. Haar management stijl bij Net5 was volgens velen een kopie van haar handelswijze bij Endemol, waar ze vanuit een ivoren toren haar bevelen uitdeelde. De weinige successen op Net5 schreef zij volledig aan zichzelf toe, mislukkingen waren altijd de schuld van producenten en collegaxe2x80x99s.

  Karin de Groot krijgt de zak, maar hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de onlangs teruggetreden Programma Directeur Eric van Stade? Hij heeft dit jarenlang allemaal laten gebeuren. Onder zijn eindverantwoordelijkheid heeft Net5 alleen maar marktaandeel verloren. Ook hij heeft het tij van de zender op geen enkele wijze weten te keren.

  Zijn timing is wel perfect. De zenders van de SBS groep komen in zwaar weer en vlak voordat de storm echt losbarst verlaat hij snel zijn post als Programma Directeur en komt de benoeming van Tina Nijkamp als zijn opvolger. Tina Nijkamp heeft haar sporen absoluut verdient en haar promotie wordt haar door vakgenoten van harte gegund, maar ze krijgt wel een zendergroep onder haar hoede waarvan ieder succesvol format volledig is uitgewoond en waar de spanning intern te snijden is. Drie zenders die de weg kwijt zijn en zware bezuinigingen op het programmabudget, omdat moederbedrijf ProSiebenSat1 gebukt gaat onder een enorme schuldenlast uit de jaren van het private equity casinokapitalisme van eigenaren Permira en KKR.

  De hele gang van zaken rondom Net5 in de afgelopen jaren zet wel vraagtekens bij de handelen van Eric van Stade. Zijn periode als Programmaleider van SBS6 was al niet echt succesvol en weinigen in de mediawereld waren onder de indruk van zijn capaciteiten. Hij werd door SBS oprichters Van Westerloo en In het Hout weggehaald bij Endemol waar hij als Uitvoerend Producent werkte en moest de zender SBS6 verder uitbouwen, iets waar hij niet echt in slaagde.

  Snel na de benoeming van Patrick Tillieux als Algemeen Directeur van SBS Nederland, werd Eric van Stade tot verbazing van velen de nieuwe Programma Directeur. Gezien de gehavende toestand van het toenmalige SBS management en de angst voor de impact van het nieuwe Talpa, moet de keuze voor Eric van Stade een paniekreactie zijn geweest. Ook als Programma Directeur was zijn betrokkenheid bij de drie SBS zenders niet erg intensief. Hij had het veel drukker met het veiligstellen van zijn toekomstige positie als Algemeen Directeur, middels het veelvuldig en vooral zo diep mogelijk penetreren van de derrixc3xa8re van Patrick Tillieux.

  De groei van SBS6 in de afgelopen jaren kan bijna volledig op het conto van Tina Nijkamp worden bijgeschreven. Zij heeft met heel veel inzet en daadkracht, het imago van de zender drastisch omgegooid en slim geprofiteerd van het feit dat de RTL Nederland in die periode de weg behoorlijk kwijt was en de nieuwe zender Talpa haar beloften niet waar maakte..

  Het succes van SBS6 en de langzame maar gestage groei van Veronica tilde de marktaandelen van de zendergroep naar nieuwe records en compenseerde de slechte resultaten van Net5. De economie en dus ook de advertentiemarkt draaide op volle toeren en Eric van Stade begon te geloven dat hij onaantastbaar was. Iets waar veel managers last van krijgen als ze de hoogste positie binnen een bedrijf gaan bekleden. Hij had lange tijd het voordeel dat Patrick Tillieux inmiddels was benoemd in de Raad van Bestuur van ProSiebenSat1. Een handige bondgenoot bij het moederbedrijf dat grootste plannen had voor verdere Europese expansie.

  Toen kwam de financixc3xable crisis in al zijn hevigheid en ProSiebenSat1 bleek een koopwoning met een DSB hypotheek. Het pand was al snel minder waard dan de miljarden aan schulden die erop rustte. De reclamemarkt voor televisie stortte in en de torenhoge rentelasten werden een acuut probleem. Online advertising en digitale televisie groeide ondanks de crisis verder door, maar ook op die gebieden mistte SBS volledig de boot. In Duitsland werd de Raad van Bestuur drastisch gereorganiseerd en ook Patrick Tillieux moest het veld ruimen. Eric van Stade werd vervolgens de nieuwe loopjongen van het huidige ProSiebenSat1 management en kreeg de schone taak om in Nederland en Belgixc3xab drastisch in te grijpen. Winstmaximalisatie was de enige boei waaraan ProSiebensat1 zich kon vastklampen, gezien de penibele financixc3xable situatie van het bedrijf.

  Succesvolle vernieuwing op de SBS zenders bleef uit en bestaande formats werden tot op het bot afgekloven. Externe producenten en ook het interne SBS Productions moesten voor bodemprijzen gaan leveren, maar wel dezelfde kwaliteit garanderen. Ondertussen kwamen het management van RTL Nederland en huisleverancier Talpa Producties op stoom en gingen volle kracht vooruit. RTL Nederland wist ondanks de financixc3xable crisis en krimpende programma budgetten toch vernieuwing door te voeren op de zenders en zag de marktaandelen stijgen.

  SBS Nederland blijft nu zwaar gehavend achter en aan Erik van Stade de schone taak om dat in Nederland en Belgixc3xab weer recht te trekken. SBS heeft een bekwame crisismanager nodig met een visie en geen oudere snelle glamourboy die de afgelopen jaren meer bezig is geweest met het veilig stellen van zijn eigen carrixc3xa8repad dan met het bedrijf dat hij moest leiden

  Reply
 7. Er in de pers een waar media offensief om de serieuze problemen te ontkennen. Programmaxe2x80x99s die niet scoren, ontevreden presentatoren en het ontslag van de zendermanager van Net5

  Het vertrek van Karin de Groot is tragisch voor haarzelf, maar ook een knoop die al veel eerder doorgehakt had moeten worden. Ze heeft het voor elkaar gekregen om een zeer succesvolle zender met een haarscherp profiel, alle kanten uit te gooien. Ze maakte vreemde programmakeuzes, was volgens de wandelgangen meerdere malen langdurig afwezig en vervulde haar functie ook nog eens parttime. Als je een zender succesvol wilt uitbouwen, dan moet je daar voor de volle 100% voor gaan. Haar managementstijl bij Net5 was volgens velen een kopie van haar handelswijze bij Endemol, waar ze vanuit een ivoren toren haar bevelen uitdeelde. De weinige successen op Net5 schreef zij volledig aan zichzelf toe, mislukkingen waren altijd de schuld van producenten en collegaxe2x80x99s.

  Karin de Groot krijgt de zak, maar hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de onlangs teruggetreden Programma Directeur Eric van Stade? Hij heeft dit jarenlang allemaal laten gebeuren zonder in te grijpen. Onder zijn eindverantwoordelijkheid heeft Net5 alleen maar marktaandeel verloren en is het een kleurloze zender geworden.

  Zijn timing is wel perfect. De zenders van de SBS groep komen in zwaar weer en vlak voordat de storm echt losbarst verlaat hij snel zijn post als Programma Directeur en komt de benoeming van Tina Nijkamp als zijn opvolger. Tina Nijkamp heeft haar sporen absoluut verdient en haar promotie wordt haar door vakgenoten van harte gegund, maar ze krijgt wel een zendergroep onder haar hoede waarvan ieder succesvol format volledig is uitgewoond en waar de spanning intern te snijden is. Drie zenders die de weg kwijt zijn en zware bezuinigingen op het programmabudget. Vooral omdat moederbedrijf ProSiebenSat1 gebukt gaat onder een enorme schuldenlast uit de jaren van het private equity casinokapitalisme van eigenaren Permira en KKR.

  De hele gang van zaken rondom Net5 in de afgelopen jaren zet wel vraagtekens bij het handelen van Eric van Stade. Zijn periode als Programmaleider van SBS6 was al niet echt succesvol en weinigen in de mediawereld waren onder de indruk van zijn capaciteiten. Hij werd door SBS oprichters Van Westerloo en In het Hout weggehaald bij Endemol waar hij als Uitvoerend Producent werkte en moest de zender SBS6 verder uitbouwen, iets waar hij niet echt in slaagde.

  Snel na de benoeming van Patrick Tillieux als Algemeen Directeur van SBS Nederland, werd Eric van Stade tot verbazing van velen de nieuwe Programma Directeur. Gezien de gehavende toestand van het toenmalige management van SBS Nederland en de angst voor de impact van het nieuwe Talpa, moet de keuze voor Eric van Stade een paniekreactie zijn geweest. Ook als Programma Directeur was zijn betrokkenheid bij de drie SBS zenders niet erg intensief. Hij had het veel drukker met het veiligstellen van zijn toekomstige positie als Algemeen Directeur, middels het veelvuldig en vooral zo diep mogelijk penetreren van de derrixc3xa8re van Patrick Tillieux.

  De groei van SBS6 in de afgelopen jaren kan bijna volledig op de conto van Tina Nijkamp worden bijgeschreven. Zij heeft met heel veel inzet en daadkracht het imago van de zender drastisch omgegooid en slim geprofiteerd van het feit dat RTL Nederland in die periode de weg behoorlijk kwijt was en de nieuwe zender Talpa haar beloften niet waar maakte.

  Het succes van SBS6 en de langzame maar gestage groei van Veronica tilde de marktaandelen van de zendergroep naar nieuwe records en compenseerde de slechte resultaten van Net5. De economie en dus ook de advertentiemarkt draaide op volle toeren en Eric van Stade begon te geloven dat hij onaantastbaar was. Iets waar veel managers last van krijgen als ze de hoogste positie binnen een bedrijf gaan bekleden. Hij had lange tijd het voordeel dat Patrick Tillieux inmiddels was benoemd in de Raad van Bestuur van ProSiebenSat1. Een handige bondgenoot bij het moederbedrijf dat grootste plannen had voor verdere Europese expansie.

  Toen kwam de financixc3xable crisis in al zijn hevigheid en ProSiebenSat1 bleek een koopwoning met een DSB hypotheek. Het pand was al snel minder waard dan de miljarden aan schulden die erop rustte. De reclamemarkt voor televisie stortte in en de torenhoge rentelasten werden een acuut probleem. Online advertising en digitale televisie groeide ondanks de crisis verder door, maar ook op die gebieden mistte SBS volledig de boot. Het mobiele platform van SBS Nederland, de YouTube rip off My Video en movie download service Veamer zijn geflopt.

  In Duitsland werd de Raad van Bestuur drastisch gereorganiseerd en ook Patrick Tillieux moest het veld ruimen. Eric van Stade werd vervolgens de nieuwe loopjongen van het huidige ProSiebenSat1 management en kreeg het bevel om in Nederland en Belgixc3xab drastisch in te grijpen. Winstmaximalisatie en zware bezuinigingen waren de enige twee boeien waaraan ProSiebensat1 zich kon vastklampen, gezien de penibele financixc3xable situatie van het bedrijf.

  Succesvolle vernieuwing op de drie zenders bleef uit en bestaande formats werden tot op het bot afgekloven. Externe producenten en ook het interne SBS Productions moesten voor bodemprijzen gaan leveren, maar wel dezelfde kwaliteit garanderen. Ondertussen kwamen het management van RTL Nederland en huisleverancier Talpa Producties op stoom en gingen volle kracht vooruit. RTL Nederland wist ondanks de financixc3xable crisis en krimpende programma budgetten toch vernieuwing door te voeren op de zenders en zag de marktaandelen stijgen. Ook hun digitale kanaal RTL Lounge is met een gestage opmars bezig.

  SBS Nederland blijft nu zwaar gehavend achter. Aan Eric van Stade nu de schone taak om dat in Nederland en Belgixc3xab weer recht te trekken, nadat de aandeelhouders het bedrijf volledig hebben uitgewoond, zonder dat hij daar enige weerstand tegen heeft geboden. SBS Nederland heeft een bekwame crisismanager nodig met een visie en geen oudere snelle glamourboy die de afgelopen jaren meer bezig is geweest met het veilig stellen van zijn eigen carrixc3xa8repad dan met het bedrijf dat hij moest leiden

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s