Vreemdgaan

FranskaOf ik dus naar een evenement wilde komen waar 80.000 vrouwen rondlopen. Om te praten over de `Future of Mediaxc2xb4. Dat klonk mij als muziek in de oren natuurlijk. Dat van die 80.000 vrouwen bedoel ik dus. Een paar jaar geleden maakte Libelle zelf bekend dat 20% van haar lezeressen vreemdgaat. Er lopen hier dus gewoon 16.000 vreemdgangers rond. Dat is trouwens ook de reden dat de ceremoniemeester van vandaag – Raul Heertje – hier gratis aan meedoet. Elke ochtend stapt hij met het goede been uit het verkeerde bed en staat hier dan om 8 uur al aan de poort. Ook komen er altijd veel vooraanstaande politici naar deze Libelle Zomerweek. Het schijnt dat dit ook Jack de Vries zijn favoriete evenement was.

Maar goed, de opdracht was dus om een column over de xe2x80x9cFuture of Mediaxe2x80x9d uit te spreken. Eerlijk gezegd vind ik dat een vreselijke fluttitel. Het laatste dat ik zou willen, is dat ik onderdeel word van het gezelschap van seminarzigeuners. Een circus dat van congres naar congres holt. Van die Alle Dagen Heel Druk types, van die trendwatcherts, zelfbenoemde guruxe2x80x99s, dagvoorzitters. Van die types dus die over de xe2x80x9cFuture of Mediaxe2x80x9d praten. Over Twitter, twatter, viral, mobile, social, web 3.0. Boeien. En dan ook nog in dat vreselijke Engels om het een beetje interessanter te maken. De xe2x80x98Future of Mediaxe2x80x99? We wonen toch verdomme in Nederland. Waarom vraagt Libelle mij dit? Libelle vraagt haar lezeressen toch ook niet om in een testpanel te gaan zitten die over de Future of Cooking gaat. Om daar Witlof Ham rolls van Knorr te researchen? De xe2x80x98Future of Mediaxe2x80x99. Is dat je magnetron die een medium wordt? Via augmented reality bijvoorbeeld. Lijkt het net of er de hele dag een gebraden kip ronddraait in je magnetron. En als het dan 10 uur xe2x80x98s ochtends is, schakelt je magnetron vanzelf over naar Koffietijd. Dan wordt de gebraden kip vervangen door Lorretta Schrijver, iets taaier vlees. Het is vast de doorgedraaide marketing afdeling van Sanoma die denkt..

..dat zoxe2x80x99n titel als de xe2x80x98future of mediaxe2x80x99 zal aanspreken bij de VIP gasten alhier. Google even op die titel en je krijgt al 240 miljoen zinloze zoekresultaten. Allemaal experts die het denken te weten.

Maar we weten het helemaal niet. Al die experts zagen het succes en de snelheid van bijvoorbeeld Youtube of Twitter helemaal niet aankomen. En wie weet zit er op dit moment ergens een autistische Chinees in een garage een monsteruitvinding te doen die volgend jaar de mediawereld weer op zijn kop zet.  Eigenlijk is dat allemaal niet zo belangrijk. Wel zeker is, dat de toekomst heel erg digitaal zal zijn. Maar elke uitvinding daar binnen is slechts een middel. Een nieuw venster om verhalen te vertellen. Want daar gaat het over. Over verhalen vertellen.

Libelle is een aaneenschakeling van verhalen die sinds 1934 worden verteld. Die verhalen zijn genesteld in de xe2x80″ in de regel nogal chaotische –  hoofden van vrouwen. Het jarenlang vertellen van verhalen die je raken. Die relevant zijn. Dat maakt het merk Libelle. Het gaat dus om Marianne die zich bekeerde tot de islam. Over Tatjana die misbruikt werd door een mensenhandelaar op haar zestiende. Over Laura die geen seksleven meer heeft sinds haar man in een rolstoel terecht kwam. Over pleegouders die hun volwassen kinderen zien afglijden. Over twee zussen die beiden een kind verloren. Of misschien zelfs wel over de familie van een jongetje dat zijn ouders en broer verloor bij een vliegtuigongeluk. Maar dan op gepaste wijze.

Dat zijn verhalen die de lezeressen pakken en ontroeren. Ik kan me nog goed herinneren dat ik jaren geleden met Karin Swerink xe2x80″ destijds werkzaam bij Libelle – op de redactie rondliep. Toen liet ze een soort callcenter zien, of liever gezegd, een soort stichting Korrelatie. Waar huilende lezeressen aan de lijn hingen, die meer liters tranen produceerden dan de liters olie die er nu in de Golf van Mexico worden gepompt. Lezeressen dus, die troost zoeken bij Libelle. Hoe sterk ben je dan wel niet als merk? Vervang de m eigenlijk maar voor een k. Libelle is misschien nog wel meer kerk dan merk. Met Paus Franska de Eerste aan de top. Al is het natuurlijk wel oppassen geblazen met dit soort vergelijkingen vandaag de dag.

Maar bij zoxe2x80x99n grote groep eensgezinde lezeressen ligt de grote kracht van tijdschrifttitels in het algemeen en die van Libelle in het bijzonder. Die lezeressen vormen al een gemeenschap, een soort van community zou een seminarzigeuner zeggen. Duizenden kwebbelen mee op het forum bij een topic over de kindjes van Frans en Maris. Deze lezeressen zijn zelfs bereid mee te denken over nieuwe smaken Senseo. Of ze testen Becel Meergranen en delen hun bevindingen daarover. Libelle lezeressen tanken hiermee nog veel meer geloofwaardigheid in vele A merken.

En de Libelle op papier mag dan het middelpunt zijn, maar de mogelijkheden op het digitale vlak maakt de behoefte van die vrouwen om te delen nog veel makkelijker. Libelle mag op papier dan kleiner worden, als totaal merk zal het door de ontwikkelingen in media vele malen groter en sterker worden. Want er zijn zoveel verschillende elementen die Libelle vormen. Rubrieken die allemaal  hun weg buiten het papier kunnen vinden.

De brief met de gouden ketting zou al een televisieprogramma op zich kunnen zijn. En het ligt natuurlijk voor de hand dat de rubriek Everybody Happy een Everybody Appie op de I Phone wordt. Voor de echte liefhebber is er natuurlijk een speciale spataderenapp. Op de I pad zien we Franska in levende lijve haar voorwoord uitspreken. En wordt een geschreven verhaal in 1 klik televisie, waarmee het nog harder tussen de ogen binnenkomt. Nog een voorspelling. Een echt enorme klapper wordt de Zomerweek route app. Dit evenement is namelijk in potentie niet 80.000 maar 240.000 vrouwen groot. Het genetisch bepaalde richtingsgevoel van vrouwen maakt het, dat er jaarlijks  tienduizenden vrouwen hier door polders en provincies crossen, maar de eindbestemming nooit halen.

Zo ziet u maar, die toekomst van media zal Libelle goed bevallen. Het fysieke tijdschrift blijft, de kracht van formuleren op papier en lezen wordt onderschat. Daar waar het kijken misschien wel wordt overschat. Maar Franska, ga vooral veel vreemd! Met de I pad, Sociale netwerken, 3D TV en meer van dat soort zaken. Dan leeft Libelle nog lang en gelukkig.

Dank u wel voor de aandacht.

Gesproken column Sanoma/Libelle Zomerweek Almere, 18 mei 2010

Advertisements

One thought on “Vreemdgaan

 1. FRITS BOM KEIHARD ONDERUIT

  Afgelopen maandag schreef Frits Bom als zelf benoemd tv recensent (http://www.tvrecensies.nl/) een artikel over het NOS journaal en de suggestieve nieuwsfeiten die vanuit Bangkok kwamen en volgens Bom door een journalist vanuit zijn (veilige) hotelkamer beschreven werden. xe2x80x9cDe NOS heeft daar en correspondent maar die blijft in zijn hotelkamer liggen maffen, waardoor hij evengoed vanuit een telefooncel in Nederland had kunnen acterenxe2x80x9d. In het artikel probeert Bom te suggereren dat er eigenlijk weinig aan de hand is in Bangkok en dat de pers er een xe2x80x98gevalxe2x80x99 van maakt.

  De xe2x80x98luiexe2x80x99 journalist waar hij het over heeft heet Michiel Maas.
  Ik ben benieuwd hoe meneer Bom vanmorgen reageerde toen het nieuws naar buiten kwam dat deze Michiel Maas ernstig gewond is geraakt toen zijn schouder, in Bangkok, door een kogel geraakt is. Het was toch iets minder veilig dan meneer Bom wilde doen voorkomen. Michiel Maas zat toch dichter op de haard dan meneer Bom wilde doen voorkomen. Meneer Bom deed dus precies wat hij het NOS journaal verweet: zelf nieuws crexc3xabren, zelf ergens een xe2x80x98gevalxe2x80x99 van maken. Hij kon ook niet weten dat nog geen dag later het nieuws van de NOS als waar bewezen zou worden en dat precies met die waarheid zijn suggestieve ongelijk aangetoond zou worden.

  Overigens schrijft meneer Bom ook dat in de uitgaanswijk Patpong niets duidt op geweld elders in de zakenwijk en dat de barretjes bezocht worden als nooit te voren. In de volgende zin beweert hij dat Thailand minder toeristen ziet door dergelijke aangedikte berichtgeving als die van de NOS. Alleen al deze 2 beweringen spreken elkaar tegen (drukker dan ooit dankzij nieuws geen bezoek).
  Hoogst waarschijnlijk heeft meneer Bom deze recensie geschreven vanuit zijn veilige huis in Nederland, ver van de brandhaard, want zijn bewering is ook hier weer onjuist. Uitgaanswijk Patpong is al enige tijd volledig gesloten en verlaten.

  Frits Bom geeft een opsomming van kritiek en feiten die allemaal volledig de plank mis slaan. Hij doet zelf precies wat hij de ander verwijt.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s