Desillusie

3dNee, geen verhaal over Bungels, Beesies en bandjes hier. We gaan het over een andere rage hebben. Namelijk over 3D TV. Afgelopen week was ik op het Mediapark jaarcongres. En daar ging het over niets anders dan 3D TV. Het congres werd voornamelijk bevolkt door allemaal Ed en Willem Bevers. Techneuten die zich vroeger op hun zolderkamertje niet met een sexboekje vermaakten, maar met een soldeerbout. Het leek wel of ik in een soort parallel universum terecht was gekomen. Een grote kermis waar op allerlei plekken mensen met rare brilletjes naar grote schermen zaten te turen. Deze Willie Wortels stonden schuimbekkend naar 3D voetbalwedstrijden en natuurfilms te kijken. Ze stonden er nog net niet met een vuvuzela enthousiast bij te toeteren. Gelukkig las ik in de echte wereld dat de hopman van Discovery International wat nuance aanbracht. Hij zegt dat 3D de eerste vijf jaar nog niet aan de orde is. Dat we eerst HD maar eens op een rijtje moesten krijgen. Pfoei, ik hoor er nog bij tot mijn grote vreugde. En is 3D televisie kijken eigenlijk..

..wel gezond? Optometristen zeggen van niet. Persoonlijk word ik al misselijk als ik Gordon op de gewone televisie zie. Maar het schijnt dat 3D dat dus kan versterken. Naast de misselijkheid kan je dan gewoon een epileptische aanval oplopen als Gordon op 3D TV weer eens verkondigt dat er xe2x80x98bingoballen uit zijn reet komenxe2x80x99. Of wat dacht u van een JP Balkenende die zo dwars door uw scherm 3D de huiskamer in komt. En net als u de volgend lading borrelnoten naar binnen wilt schuiven, tegen u zegt xe2x80x98dat u zo lief kijktxe2x80x99. Levensgevaarlijk. Maar goed, op dat congres werd dus een serieuze poging tot indoctrinatie gedaan door de heren technici. Alsof 3D TV belangrijker was dan zuurstof. Het ziet er echter naar uit dat u deze 3D hype voorlopig aan u voorbij kunt laten gaan. En die 3D techniek an sich boeit natuurlijk niet. Het gaat er uiteindelijk om hoe je er mooie verhalen mee vertelt. Maar dat moet je niet verwarren met sterke verhalen. Zoals die van Eric van Stade bijvoorbeeld. SBS wil in het najaar een 3D zender beginnen. Echt niet. Zeker net zoals met de digitale thema zenders van SBS. Die kwamen niet. Dit najaar zal 3D bij SBS staan voor een driedubbele desillusie. Geen 3D bril, maar oogkleppen dus.

Column Adformatie 17 juni 2010

Advertisements

3 thoughts on “Desillusie

 1. Kleine nuance, Ruud: hoewel techneuten 3D erg leuk vinden wordt ‘t vooral door je strot geduwd door marketinglui. Ik denk dat aan sommige programma’s (films) een aardige extra dimensie gegeven kan worden met 3D maar ik zie mezelf ook niet continu met een bril op op de bank zitten. Ik wacht wel even op de volgende stap: hologram TV. Dat Fred Emmer dus virtueel aan je eetkamertafel het nieuws zit te lezen.

  Reply
 2. 3D Televisie wordt pas echt interessant zodra het mogelijk is om er naar te kijken zonder dat je daar een speciale bril voor op hoeft te zetten. Op dat moment kun je met een grote groep vanuit de huiskamer een film kijken. Andere programma’s, zoals nieuws eb actualiteiten hoef ik niet in 3D te zien.

  Reply
 3. Merkte ook, dat ‘r op die mallotige brilletjes -die ook nog es oncomfortabel zitten- een power switch zit. Die dingen motten stroom hebben! As je batterijen leeg zijn, lijk je ineens scheel te kijken…

  Kansloos.

  Overigens ben ik ook nog steeds nie gewend an kleuren-tv. ‘Eerst daar maar es an wennen.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s