Wie koopt SBS? Multiple Choice!

Wiebiedt Het speculeren is begonnen. U mag nu laten blijken dat u echt een ziener bent. Door het juiste antwoord aan te kruisen op de vraag: Wie koopt SBS?

[   ] De meest voor de hand liggende koper is de exentrieke Belg Christian van Thillo. In Belgie heeft hij naast zijn oud papier ook leuke TV zendertjes waaronder VTM (VMMa). Dat wil hij best ook in Nederland.

[   ] John de Mol is nog steeds aan het bijkomen van de deuken die hij opliep met Sport7 en Talpa. Natuurlijk is het succes van The Voice leuk. En ook het aandeel in RTL is wel grappig. Maar hij moet er nog een keer voor gaan. Driemaal is scheepsrecht. Een hele zendergroep die hij naar zijn hand kan zetten.

[   ] TMG is er na de koop van Hyves klaar voor om een volgend 'over the top' project te kopen. Ze zijn al verbonden aan de groep in Duitsland. En nu is er de kans, dankzij CDA minister van Bijsterveld, om het volledig eigendom in SBS te verkrijgen

[   ] Sanoma is de gevaarlijke outsider. In digitaal al groter dan in print. Maar er zit weer een zwart gat aan te komen dat mobiel heet. Daar is nog geen fijn advertentiemodel voor. En dus zouden een paar televisiezenders erbij best prettig zijn. Krijgen we eindelijk dan eens na al die 
 jaren Libelle TV.

Uw antwoorden kunt u droppen in de reacties hieronder. Alle niet anonieme afzenders met het juiste antwoord krijgen de bestseller Mediataal graties toegestuurd. Succes met uw examen, u mag tussendoor pauzeren.

Advertisements

19 thoughts on “Wie koopt SBS? Multiple Choice!

 1. Ik denk dat het een samenwerking gaat worden tussen John de Mol/TMG/Tros

  De Tros gaat deze bezuinigingen en beperking van de mogelijkheden binnen het publieke bestel niet fijn vinden en wil dan commercieel.

  De Telegraaf wil heel graag in commerciele televisie en wil heel graag een eigen zelnder maar weet ook dat het bij SBS nu niet top gaat en weet van zichzelf dat het geen programmamakers heeft en kan in deze dus mooi aankloppen bij de Tros

  John wil natuurlijk ook gewoon nog steeds maar zal het project in zijn eentje niet meer aandurven en heeft met de Telegraaf en Tros een paar mooie merken. Dat verkoopt makkelijker dan Talpa waar iedereen ineens zoiets had van dat het alleen maar om geld draaide terwijl Talpa heel veel NL drama bracht ven een behoorlijke kwaliteit.

  De vraag is wel wat doet John met zijn RTL aandeel.

  Reply
 2. Misschien is het wel RTL samen met John de Mol, deze hebben de afgelopen jaren vaker deals gesloten. kijk maar recent naar Radio 10 Gold, deze heeft John de Mol ook verkocht aan RTL. Als hij niet tevreden zou zijn met RTL had hij radio 10 gold niet aan hun verkocht in 2009

  Reply
 3. Wat er nu rond SBS en ProSiebenSat1 is gebeurd, is ronduit triest. Speelbal van beleggingsfondsen die het verkwanselden en tot de rand toe volgooiden met schulden. Nu er geen Euro meer uit te persen is, gaan eerst Belgie, Nederland en de Scandinavische landen in de verkoop om het totale boekhoudkundige plaatje van ProSiebensat1 op te poetsen. Eind 2011 wordt dan de rest van ProSiebenSat1 verkocht aan een private investeerder of via een beursgang. Hoe dan ook, Permira & KKR verlaten het door hen volledig uitgewoonde huis. Net zoals Apax bij Nederlandse kranten heeft gedaan. Dit gebeurt ook nog eens allemaal met de steun van Gerrit Zalm, adviseur bij Permira:

  http://vorige.nrc.nl/economie/article1871497.ece/Permira_lijft_Gerrit_Zalm_in_als_adviseur

  Reply
 4. ik ga voor de optie Van Thillo. Op deze manier kunnen relatief dure producties voor VTM dan voor de Benelux markt gemaakt worden. Interessant voor Van Thillo voor zowel zijn thuismarkt Belgixc3xab als zijn nieuwe markt Nederland.

  Reply
 5. Gluren naar SBS

  Dat Telegraaf Media Groep (TMG) graag de televisiezenders van SBS zou inlijven, is bepaald geen geheim. De uitgever uit Sloterdijk wil minder afhankelijk worden van de papieren krant en dolgraag de televisiewereld in.

  Tot nu toe ontbraken echter twee belangrijke voorwaarden om dat te kunnen doen. Een is de mediawet, die bepaalt dat een dominante partij als TMG zijn marktaandeel niet mag vergroten. Daardoor hield TMG jarenlang slechts een minderheidsbelang in SBS en tegenwoordig in SBS-eigenaar ProSieben. De mediawet sneuvelt echter op 1 januari 2011.

  Partij met een dikke portemonnee

  Ook de andere horde, de onwil bij ProSieben om SBS Benelux te verkopen, is nu weg. De Duitsers willen het onderdeel best uit het concern kerven voor een partij met een dikke portemonnee.

  Het is de vraag of de portemonnee van TMG dik genoeg is voor een dergelijke aankoop. Hoe SBS Benelux precies draait, maakt ProSieben niet bekend, maar er zijn voldoende aanknopingspunten om tot een waardering te komen.

  Zevenmaal de ebitda-winst

  De Benelux neemt gemiddeld 14% van de concernomzet van Prosieben voor zijn rekening. Gebaseerd op de taxaties voor dit jaar voor heel ProSieben is dat xe2x82xac 425 mln voor SBS. Wat betreft winstgevendheid bleef SBS de grote concurrent RTL Nederland lange tijd nipt voor. Maar de laatste tijd winnen programmaxe2x80x99s als The Voice van RTL het van Popstars van SBS. Dat maakt het aannemelijk dat SBS nu een vergelijkbare ebitda-marge behaalt van rond de 20%, ofwel xe2x82xac 85 mln.

  De waardering van televisiebedrijven bedraagt momenteel ongeveer zevenmaal de ebitda-winst. Maar met het herstel op de advertentiemarkt trekken omzet en winst flink aan. Bovendien is SBS gewild; onder meer John de Mol ziet de zender wel zitten. Dat maakt een multiple van negen realistisch, ofwel xe2x82xac 765 mln. Dat is geen hap die TMG zomaar opschrokt. De uitgever is met xe2x82xac 740 mln zelfs iets minder waard.

  Verdubbeling in waarde

  Toch is een overname zeker niet onmogelijk. TMG heeft 12% van ProSieben in handen en dat belang staat voor xe2x82xac142 mln op de balans. Maar op de beurs is ProSieben de afgelopen maanden verdubbeld in waarde. Bij een ruil voor SBS zal TMG de marktwaarde voor zijn belang krijgen, veel meer dus dan xe2x82xac142 mln.

  TMG heeft nog meer troeven in handen. Zo is het een publiek geheim dat de uitgever een calloptie heeft op SBS. Dat betekent dat het bij een transactie een streepje voor heeft op andere gexc3xafnteresseerden. Het doorverkopen van SBS Belgixc3xab is ook nog een optie om de aankoopprijs te drukken.

  En dan zijn er nog de banden met John de Mol . Zijn voormalige investeringsmaatschappij Cyrte is grootaandeelhouder van TMG en een warm voorstander van een overname van SBS. Een constructie waar de drie samen optrekken, ligt zowel financieel als strategisch voor de hand. Mocht het zover komen, dan is meteen duidelijk wie er bij TMG aan het roer staat. In ieder geval niet aankomend topman Herman van Campenhout. Die komt dan, na de recente overname van Hyves, opnieuw voor een voldongen feit te staan.

  Bron FD:

  Reply
 6. Ik zeg John de Mol, van alle top-apen schreeuwt hij toch wel het hardste. Zelfs als Johnny Rosenberg niet met James Blunt wil zingen komt deze Bonobo aap op TV om te zeggen hoe belangrijk hij is.
  Dus als er een kans is om te kopen zal hij in ieder geval een bod doen. Dus ik gok op John.

  Reply
 7. Nou ik denk van niet, RTL is momenteel gezond dus zou ik denken dat John zijn aandelen in RTL opschroeven tot 50 %, dat verdient meer dan een kale SBS met slechte cijfers.

  Reply
 8. Het bericht over de mogelijke verkoop van VT4 en VIJFtv zorgt voor heel wat nervositeit en speculatie. In een eerste reactie laat VMMa-directeur Peter Quaghebeur weten dat hij een Waalse vtm overweegt, als RTL naar Vlaanderen komt.

  Exc3xa9n van de mogelijke kandidaat-overnemers van de Vlaamse SBS-zenders is RTL. Als de RTL-groep VT4 en VIJFtv in handen krijgt, overweegt de VMMa om ook in het zuiden van ons land tv te maken.

  ‘Als enige zender met nationaal bereik zou RTL dan immers een te groot voordeel hebben op de advertentiemarkt’, verklaarde Quaghebeur tijdens een vragenronde na een speech.

  Momenteel is RTL alleen in Wallonixc3xab actief. Met RTL-TVi, Club RTL en Plug RTL is de zendergroep de enige en grootste commercixc3xable speler in het Waalse televisielandschap. Voor RTL is Vlaanderen al langer een blinde vlek. Met de mogelijke verkoop van VT4 en VIJFtv is er voor RTL nu weer een mogelijkheid om voet aan wal te krijgen in Vlaanderen.

  Wordt ongetwijfeld vervolgd…

  Bron: De Standaard

  Reply
 9. Ooit gedacht aan Joop en John? TV 10 trauma , Sport 7 en Talpa trauma’s in een keer weg. Mooie etalage voor Eyeworks en Endemol.
  Alles in eigen beheer, niks delen met anderen. Succes verzekerd!

  Reply
 10. De buitenlandse dochters van de Duitse mediagroep ProSiebenSat.1 – waaronder VT4 en VijfTV – komen sneller dan verwacht in de etalage. Begin volgend jaar al wordt het verkoopproces formeel opgestart, vernam De Tijd.

  Afgelopen weekend noemde Thomas Ebeling, de topman van ProSiebenSat.1, de verkoop van de tv-zenders in Scandinavixc3xab, Nederland en Belgixc3xab nog xe2x80x98een optiexe2x80x99. Zijn woordvoerder herhaalde die stelling. Maar blijkbaar wordt alles in gereedheid gebracht om begin 2011 met de verkoop van start te gaan.

  Fundamenteel
  Een van de fundamentele vragen daarbij is de manier waarop de lokale dochters de deur zullen uitgaan. Kiest ProSiebenSat.1 voor een gezamenlijke verkoop of worden ze apart – land per land – verkocht?

  Volgens onze informatie gaat de voorkeur van de Duitse mediagroep eerder uit naar een verkoop xe2x80x98en blocxe2x80x99. Maar die methode staat niet rotsvast. Zo zouden enerzijds de Scandinavische en anderzijds de Nederlandse en Belgische activiteiten te koop aangeboden kunnen worden. En de verkoop is ook opsplitsbaar in drie aparte processen.

  ‘Ebeling heeft het fijn gespeeld: even een bommetje lanceren en dan het vuurwerk bekijken. Tactisch goed gezien’, zegt een waarnemer.

  Potentixc3xable overnamekandidaten als RTL (voor Belgixc3xab en Scandinavixc3xab) of De Persgroep (voor Nederland) weigeren elk commentaar. Maar het spreekt voor zich dat ze zich minstens over het dossier zullen buigen. Ook de naam van het Finse Sanoma doet de ronde – vooral dan voor de overname van de Scandinavische SBS-cluster.

  Bron: http://www.detijd.be

  Reply
 11. Nog een optie:

  Niet alleen sommige onderdelen van SBS Broadcasting, waaronder mogelijk ook de Nederlandse activiteiten die ondergebracht zijn in SBS Nederland, maar het hele Duitse mediabedrijf ProSiebenSat.1 Media staat volgens Duitse media in de verkoop.
  De huidige eigenaren, durfinvesteerders KKR en Permira, hebben het voornemen om voor het einde van 2011 uit ProSiebenSat.1 Media te stappen. De Duitse krant xe2x80x9cDie Weltxe2x80x9d meldt dat de eerste concrete stappen voor de verkoop al gezet zouden zijn. Daarbij is de meest rexc3xable optie dat de huidige aandelen aan een nieuwe aandeelhouder worden verkocht en dat daarnaast ook nog een aandelenemissie gaat plaatsvinden. De operatie moet volgens de Duitse krant in de tweede helft van 2011 gaan starten.
  KKR en Permira zouden zich bij een mogelijke verkoop zich voornamelijk richten op een Amerikaans bedrijf die het huidige aandelenpakket overneemt. ProSiebenSat.1 Media kan voor een Amerikaanse overnamepartner die nog niet actief is op de Europese mediamarkt zeer interessant zijn. Men heeft dan direct een aardig positie op deze markt verworven. ProSiebenSat.1 Media is naast de televisieactiviteiten die zijn ondergebracht in het enkele jaren geleden aangekochte SBS Broadcasting ook eigenaar van de Duitse televisiekanalen ProSieben, Sat.1, Kabel Eins en Sixx. Daarnaast exploiteert men in Duitsland ook betaaltelevisiediensten en het Video on Demand portaal Maxdome.

  Een woordvoerder van ProSiebenSat.1 Media wilde tegenover Duitse media geen commentaar geven op vragen rond de mogelijke verkoop van het mediabedrijf.

  Bron: Totaal TV

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s